Hands on met de Intel MICA armband: Intel’s visie op de toekomst van wearables

De MICA armband is de eerste wearable die bedoeld is als mode accessoire: Een met slangenleer en goud afgewerkte armband die je als vrouw echt wilt dragen. Tijdens de Maker Faire in Rome kregen we de kans de MICA in het echt te bewonderen, om de pols van Intel VP Aysegul Ildeniz.

De MICA (My Intelligent Communication Accessory) is ontworpen door Opening Ceremony met de technologie van Intel, en werd voor het eerst gedemonstreerd tijdens afgelopen New York Fashion Week. Wat de modieuze smartband precies gaat doen is nog onduidelijk, maar het is zeker dat het apparaat beschikt over een vrij groot display waarop je gegevens kunt aflezen zoals een binnenkomend gesprek of je energieverbruik. Volgens Ildeniz is het belangrijk dat de volgende generatie wearables meer gaat doen dan ‘alleen maar activity tracking’.

“Veel van de wearables die nu op de markt zijn, zijn gericht op sport. Veel vrouwen geven aan dat ze wel wearables willen dragen, maar dat deze devices er dan ook aantrekkelijk uit moeten zien, en praktisch moeten zijn. Zo zijn wearables ineens stukken interessanter als ze zichzelf kunnen opladen, en je ze niet om de zoveel tijd aan de stroom hoeft te hangen”, aldus Ildeniz.

Een goed voorbeeld zijn volgens de New Devices VP van Intel ook de LED jurken van de Deense modeontwerpen Anouk. Tijdens de Maker Faire krijgen we de jurken gedemonstreerd in een spectaculaire modeshow. In tegenstelling tot veel andere LED kleding die we de afgelopen jaren hebben gezien, zijn de lampjes naadloos weggewerkt in schitterende stoffen en jurken. Je kunt je ineens voorstellen dat mensen hier over een paar jaar echt in rondlopen.

Volgens Aysegul Ildeniz is het de aankondiging van een nieuw tijdperk voor wearables. Met dank aan goedkope en toegankelijke technologische oplossingen zoals de Intel Edison of Galileo kunnen modeontwerpers, designers en technici ineens producten bedenken die daarvoor alleen door grote electronicabedrijven konden worden gemaakt.

Autonomiteit is daarbij belangrijk, mensen willen immers geen producten dragen die van elkaar afhankelijk zijn. Daarom denkt Ildeniz dat de toekomstige wearables geen connectie met je mobiele telefoon meer nodig hebben om te kunnen functioneren. Dat geldt ook voor de MICA. Helaas blijft een complete demonstratie van de armband uit, omdat de batterij op is. Naar verwachting wordt de armband deze feestdagen geïntroduceerd, en de prijs zal ‘onder de $1000 dollar komen te liggen’. In bovenstaande video is het apparaat van dichtbij te bewonderen.