Wat kun je allemaal zelf maken met Intel Edison?

Publiekstrekker op de Maker Faire in Rome was deze week Intel Edison: Een microcomputer waarmee je zelf allerhande gadgets kunt fabriceren. Maar wat kun je er zoal zelf mee maken? We krijgen een uitgebreide demonstratie van de mogelijkheden, waarbij jongeren en volwassenen het apparaat op slimme mogelijkheden inzetten.

Brailleprinter

Speciale printers voor Braille bestaan er genoeg, maar helaas zijn ze enorm prijzig en kosten ze vaak wel enkele duizenden euro’s. Niet fair, vond een middelbare scholier uit de VS. ‘Een blind persoon zou voor een printer ook gewoon €200 moeten betalen in plaats van €2000. Hij haalde zijn Lego Mindstorms kit uit de kast en bouwde een werkend prototype. Nu heeft hij met de hulp van de Edison microcomputer een verbeterd model gemaakt.

Helm met crash sensor

Een simpele racefietshelm is met behulp van de Edison om te bouwen naar een smart helm met crashsensor. Dankzij de ingebouwde motion sensor en bluetooth functionaliteit, weet het device wanneer je gevallen bent, en is in staat om via jouw smartphone direct de hulpdiensten te alarmeren.

Jurk met nabeiheidssensor

De Deense modeontwerper Anouk ontwierp onder meer jurken voor de cast van Cirque du Soleil, maar komt nu met een praktische jurk voor de dames: Wanneer mensen dichtbij de drager van deze Synapse Dress komen licht deze op. Via een een EEG sensor op het hoofd wordt bovendien de hersenactiviteit van de persoon te meten. Daaruit valt op te maken of de persoon in kwestie zich ergert aan een persoon of juist erg leuk vindt. De LED verlichting op de jurk past zich daarop aan, zodat direct duidelijk is of je mag blijven of beter even naar de WC kunt gaan.

Drone achtervolger

Dat je drones kunt laten rondvliegen met een GoPro camera wisten we al langer, maar wat nu als je de drone zo kunt programmeren dat hij je de hele dag achtervolgt en vastlegt? Een duo uit Amerika bouwde het met behulp van de Edison, die verbinding maakt met je smartphone en zo precies weet waar je bent. De drone in de lucht achtervolgt je de rest van de dag.