Hands-on met de Sony Smartband Talk

Tijdens de IFA in Berlijn presenteerde Sony twee nieuwe wearables: De Sony Smartband Talk en Sony Smartwatch 3. Uiteraard hebben wij beide devices daar uitgebreid bekeken en in dit artikel zetten we onze eerste bevindingen van de Sony Smartband Talk op een rijtje.

Het eerste wat opvalt aan de opvolger van de eerste Sony Smartband is dat de Talk een display heeft gekregen. Het 1,4 inch gebogen e-paper display zorgt ervoor dat het apparaat je heel wat meer feedback kan geven dan bijvoorbeeld een fitnesstrackers zoals de Jawbone Up of Fitbit Force. Alhoewel het zwart-witte e-ink display een beetje eenvoudig oogt, zorgt het er wel voor dat de batterijduur stukken langer is dan bijvoorbeeld een volwaardige smartwatch.

Schermafbeelding 2014-09-11 om 12.37.15

Het display heeft geen touchscreen, navigeren doe je middels een knopje aan de zijkant van het apparaat. Daarmee scroll je door de verschillende menu onderdelen. De Sony SmartBand Talk is vooral gericht op lifelogging: Met de bijbehorende Lifelog app kun je precies bijhouden op welke locatie je die dag allemaal geweest bent, hoeveel je hebt bewogen maar ook hoeveel social media je bijvoorbeeld gebruikt.

Het is dus met name activiteiten- en fitness data die door je SmartBand worden bijgehouden, de overige sensoren zitten namelijk gewoon in je smartphone die je via bluetooth paired om het apparaat je laten werken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Samsung Gear S werkt de Sony SmartBand Talk dus nog niet zelfstandig.

Toch is de nieuwe Sony SmartBand voor meer bedoeld dan alleen maar fitnesstracking. Zo kun je via de smartband ook je musicplayer op je smartphone besturen: Een nummer instarten, skippen of pauzeren bijvoorbeeld. Dat laatste doe je door simpelweg te knippen met je vingers. De SmartBand herkent de beweging van je pols en pauzeert vervolgens de muziek.

Ook kun je met de SmartBand telefoneren: Wanneer een gesprek binnenkomt zie je dat verschijnen op het display en kun je het telefoontje aannemen op het device. Middels een ingebouwde speaker en microfoon kun je zo via het polsbandje een gesprek vormen. Niet ideaal voor elk gesprek, maar wel handig als je onderweg bent of even geen tijd hebt om je telefoon uit je zak te halen.

De Sony SmartBand talk is net als zijn voorganger verkrijgbaar in een enorme hoeveelheid gekleurde bandjes. Sportieve siliconenbandjes die handig zijn voor tijdens het sporten, maar ook leren bandjes voor een casual dagelijkse look.

Schermafbeelding 2014-09-11 om 12.37.28

Schermafbeelding 2014-09-11 om 12.36.46

In vergelijking met veel smartwatches is de Sony SmartBand Talk een enorm bescheiden en aantrekkelijke wearable voor om je pols. Het apparaatje is licht en smal, en dus ook geschikt voor de smallere (vrouwen)pols of diegene die graag een onopvallende smartwatch draagt. Daarnaast zijn de polsbandjes los verkrijgbaar en kun je dus variëren qua stijl waarin je hem draagt.

De Sony SmartBand Talk is dit najaar in Nederland verkrijgbaar voor een adviesprijs van €159. Hij werkt alleen met Android 4.4 en hoger en aanvankelijk gaat het alleen om de zwarte en witte uitvoering. Binnenkort volgt hopelijk nog een uitgebreidere review op deze site.