Hardwell is de eerste DJ die blockchain-technologie gebruikt om zijn rechten te regelen

Blockchain maakt een gigantische groei door. De technologie, vooral bekend van Bitcoin, wordt inmiddels omarmt door banken en andere onderdelen van de financiële sector, maar is ook daarbuiten toepasbaar. Overal waar spraken is van een overeenkomst of transactie, kun je de technologie inzetten. En hoe breed dat is wordt wel bewezen door het feit dat een DJ de technologie nu gaat gebruiken. Hardwell gaat namelijk zijn rechten en betalingsstromen vastleggen in een blockchain. Volgens hem gaat de technologie de muziekindustrie zelfs “ingrijpend en voorgoed” veranderen.

Blockchain is in feite een gigantisch administratieboek met daarin elke transactie ooit. Een netwerk van computers houdt de informatie bij en checkt transacties van bijvoorbeeld bitcoin-gebruikers op geldigheid. Daardoor kun je geld niet twee keer uitgeven.

Wil iemand bijvoorbeeld geld sturen naar een ander, dan checken diverse computers (nodes) tegelijkertijd of dit mogelijk is. Iedere node heeft de meest recente kopie van de blockchain, waardoor het simpel te controleren is of het geld niet eerder uitgegeven is. Wordt de transactie goedgekeurd, dan schrijven de computers dit op in de blockchain en delen ze een kopie met andere computers. Blockchain is bovendien erg transparant, omdat alle transacties openbaar geregistreerd worden. Iedereen kan meekijken, zelfs als je zelf geen blockchain gebruikt.

Hardwell

En nu gaat dus ook Hardwell mee in de nieuwe technologie. Dit is omdat de muziekindustrie een ingewikkelde structuur heeft voor het afrekenen. Hier zijn veel partijen bij betrokken en er is weinig transparantie. Artiesten moeten vaak jaren wachten op uitbetaling. Ondertussen behandelen labels, muzikanten en andere vertegenwoordigers elkaar vaak argwanend.

Via blockchain kun je echter onnodige tussenpersonen uitschakelen. Daarnaast kan de technologie als derde, onafhankelijke partij dienen. Daardoor zou het afrekenproces sneller, efficiënter en goedkoper worden. Met het platform kan Hardwell zijn activiteiten controleren en alle streaminginkomsten van zijn muziek direct ontvangen. Daarnaast weten Spotify, YouTube en Facebook bij ieder nummer wie ze hoeveel moeten betalen.

De Nederlandse DJ gaat de rechten van zijn muziek en zijn eigen label Revealed Recordings vastleggen in een blockchainplatform. Dit doet hij samen met Rightsshare, die het platform bouwde. “Met mijn team kijk ik continu welke innovaties en nieuwe technologieën we in kunnen inzetten. Zoals ik met mijn chatbot het contact met mijn fans wil intensiveren, wil ik met dit blockchainavontuur de hele keten veranderen en transparanter maken”, legt de DJ uit. “Dat is voor elke muzikant in dit digitale tijdperk enorm belangrijk en ik ben blij dat ik de kans krijg als eerste deze stap te zetten.”