Harvard is op zoek naar heuse ‘Wikipedian in Residence’


Hou je van de academische wereld en vind je het leuk om Wikipedia aan te passen? Dan heeft Harvard wellicht de geschikte baan voor jou. De universiteit is namelijk op zoek naar een heuse ‘Wikipedian in Residence’ die artikelen schrijft en verbetert, of bestaande artikelen uit het archief van Harvard uploadt naar het publieke domein op Wikimedia.

Als Wikipedian in Residence voor Harvard ben je specifiek verantwoordelijk voor de Wikipediapagina’s van de Houghton Library. Een bibliotheek met een multidisciplinaire collectie en een focus op zeldzame, oude boeken.

Wikimedia moedigt al jaren bibliotheken en andere instituten aan om een dergelijke functie aan te bieden. Eerder gingen onder andere de Ford presidential Library en de US National Archives Harvard al voor.

Het is dan ook de eerste keer dat Harvard een Wikipedian in Residence aanneemt. Voorheen moedigde de universiteit al wel het schrijven en bewerken van artikelen op Wikipedia aan. Ook organiseerden ze zogenaamde ‘edit-a-thons’ om de inhoud van artikelen op Wikipedia uit te breiden en te verbeteren.

De baan zal drie maanden duren en is volgens John Overholt, beheerder van de Houghton library, een win-win situatie:

We get, hopefully, more use for our collections, which is what we’re here to promote, and Wikipedia gets enhanced content, users get more useful articles — it’s to everybody’s benefit.