Harvard suggereert dat object in ruimte van aliens is, experts zijn sceptisch

Artist’s impression of the interstellar asteroid `Oumuamua

Astronomen ontdekten vorig jaar een sigaarvormig object dat door ons zonnestelsel reisde. Astronomen van Harvard suggereren nu dat het misschien wel een ruimtevoertuig van aliens geweest is, dat de aarde onderzocht. Dat meldt CNN. Experts zijn echter sceptisch over de suggestie.

Het object, met de naam Oumaumua, werd in oktober vorig jaar ontdekt door de Pan-STARRS 1-telescoop in Hawaii. Sindsdien zijn wetenschappers druk bezig geweest met de verklaring van de ongewone eigenschappen van het object en met het uitzoeken waar het precies vandaan kwam.

Aliens?

Onderzoekers noemden het object eerst een komeet, daarna een asteroïde en hebben nu besloten dat het een geheel nieuw soort “interstellaire klasse” is. Maar onderzoekers van het Harvard Smithsonian Center for Astrophysics suggereren nu dat het misschien wel om een object van aliens gaat.

“Oumaumua is mogelijk een volledig operationele sonde die expres naar deze locatie is gestuurd door een alien-gemeenschap”, aldus de onderzoekers in een paper. De wetenschappers baseren hun theorie, omdat het object onverwacht erg snel ging toen het door ons zonnestelsel heen ging. Het behaalde snelheden van 315.000 kilometer per uur.

“Als we een kunstmatige oorsprong overwegen, is het een mogelijkheid dat Oumaumua een licht zeil is, dat in de ruimte zweeft als afval van geavanceerde technologische uitrusting.” Vergelijkbare zeilen bestaan op aarde, wijzen de wetenschappers uit. “De lichte zeil-technologie wordt mogelijk veel gebruikt voor vervoer van spullen tussen planeten en sterren.”

Kritiek

Maar andere astronomen zijn er alles behalve zeker van dat het object een kunstmatige oorsprong heeft. “Ik ben er van overtuigd dat het onderzoek fouten bevat”, aldus Alan Jackson van het Centre for Planetary Sciences bij de University of Toronto Scarborough.

“Carl Sagan zei ooit ‘buitengewone claims vereisen buitengewoon bewijs’ en deze paper mist duidelijk bewijs, laat staan buitengewoon bewijs.” Jackson stelt juist dat het object uit een binair zonnestelsel komt: een stelsel met twee sterren. Data van het object lijkt volgens hem op dat van een asteroïde of een komeet, en data van een zeil zou er erg anders uitzien.

“Ieder functioneel ruimtevoertuig zou vrijwel zeker zijn zonnezeil intrekken als het in een zonnestelsel komt om schade te voorkomen. Het zeil is nutteloos als je weg bent van een ster en er zou geen reden zijn om het in gebruik te houden. Als het opnieuw gebruikt zou worden bij de binnenkomst van een zonnestelsel, zou het nog goed zijn. Zelfs als het in gebruik was gehouden, zou er vooral stof komen op de zijkanten, zoals insecten op je voorruit.”

Verder zou een zonnezeil dunner zijn dan wat er in de paper van Harvard beschreven wordt, aldus Jackson. Daarnaast kunnen de zeilen niet van koers veranderen nadat ze gelanceerd zijn. Dus als het echt om een zeil gaat, zou je het terug kunnen traceren naar waar het vandaan kwam. Vooralsnog is er geen duidelijke herkomst van Oumaumua.

“Wat je moet begrijpen is dat wetenschappers met alle liefde een buitengewoon idee publiceren als het zelfs maar een kleine kans heeft dat het niet onjuist is. Maar totdat iedere andere mogelijkheid tientallen keren bekeken is, geloven waarschijnlijk zelfs de schrijvers het niet eens”, aldus astrofysicus en cosmoloog Katherine Mack.