Lange rijen tijdens verkiezingen VS door kapotte stemcomputers

Verkiezingen, stemcomputers

In de Verenigde Staten konden burgers gisteren stemmen op het Congres, het Senaat en gouveneurs. Maar dat bleek niet geheel zonder problemen te gaan. Op verschillende plekken in het land stonden urenlange rijen, onder meer vanwege kapotte scanners, meldt AP.

In New York City waren er meerdere berichten over kapotte computers, bij verschillende stemlokalen. In Manhattan stond er bijvoorbeeld een lange rij om stembiljetten te scannen. Werknemers daar vertelden de stemmers dat twee van de ongeveer zes scanners kapot waren en dat er reparaties zouden komen.

Bij twee andere stemlokalen waren de meeste scanners kapot gegaan, waardoor mensen hun stembiljetten in noodboxen moesten stoppen of moesten stemmen via beëdigde stembriefjes. “Er zijn overal in Brooklyn kapotte scanners”, aldus Stefan Ringel, woordvoerder van Brooklyn Borough President Eric Adams.

Volgens Ringel werden zijn werknemers overspoeld met telefoontjes, e-mails en SMS’jes over kapotte scanners in ruim tien buurten. “Het lijkt erger dan in 2016 en er is verwarring onder werknemers over wat ze moeten doen.” De meeste stemmers besloten echter te blijven, omdat ze vastbesloten waren om hun stem uit te brengen.

Groter probleem

De lokale problemen bleken een symptoom van een groter probleem met de steminfrastructuur in het land, aldus Lawrence Norden, een technologie-expert op het gebied van stemmen bij Brennan Center. 41 staten gebruiken stemcomputers die ruim tien jaar oud zijn, 43 staten hebben machines die niet langer gemaakt worden.

“Het is nieuw bewijs, als dat nog nodig was, dat het echt tijd is om onze steminfrastructuur te moderniseren”, aldus Norden. “Stemmers hebben het recht om gefrustreerd te raken door lange rijen. En ze hebben het recht om te verwachten dat stemcomputers werken en dat er een papieren back-up is.”