Hearthstone-ontwikkelaar steelt de show met zelfgeschreven rap na groeiende kritiek

Ward Geene

Dat de wereld van eSports uniek is, bewijst de maker van HearthStone.

Het was de laatste weken onrustig binnen de Hearthstone community. De balans binnen de collectable card game van Blizzard, onbedoeld één van de grootste eSports, was sinds de laatste uitbreiding aardig zoek.

Ward GeeneWard GeeneWekelijks neemt columnist Ward Geene ons aan de hand door de groeiende wereld van eSports en gaming culture. Deze week: hoe de ontwikkelaar van Hearthstone op unieke wijze omgaat met kritiek van fans.Spelers klaagde tevergeefs steen aan been. Er moest iets gebeuren om het plezier terug te brengen en een nieuwe uitbreiding om dit op te lossen liet te lang op zich wachten.

Kritische geluiden

Tot overmaat van ramp kondigde Lifecoach, een van de populairste spelers en teamgenoot van Nederlander en tweevoudige Europees kampioen, ThijsNL, aan te stoppen met de game. De mogelijkheid om je als goede speler te onderscheiden van de middelmaat werd volgens hem per uitbreiding minder. Keuzes binnen het ontwikkelteam komen volgens Lifecoach ten goede aan de casual speler, maar niet aan eSports.

Het al twee jaar uitblijven van goede eSport-functionaliteiten helpt ook niet. Dit zorgt ervoor dat valsspelen tot de mogelijkheden behoort. Denk aan je internetverbinding verbreken wanneer je achter staat, zodat volgens de regels de game noodgedwongen opnieuw gespeeld moet worden.

Dit overkwam de Nederlandse speler Mitsuhide tot twee keer toe tijdens het laatste grote Europese kwalificatietoernooi. Hij moest een potje tot driemaal toe spelen. Hij stond twee keer voor toen de internetverbinding van zijn tegenstander, die vanuit een andere locatie in Rusland speelde, wegviel. De derde poging verloor hij uiteindelijk. Toen hield de internetverbinding wonder boven wonder wel stand. Bewijs dat zijn tegenstander opzettelijk de verbinding verbrak is er niet. Zuur is het wel.

Een positieve noot

Kritiek vanuit de community is van alle tijden, maar je merkte aan alles dat er behoefte was aan iets positiefs. En toen verscheen er ineens deze video van game director Ben Brode.

Liedjes waar je van gaat tandenknarsen en die op minimusicals lijken Sinds de eerste uitbreiding van Hearthstone, Goblin vs Gnomes, heeft Blizzard altijd trailers uitgebracht met liedjes. Liedjes waar je van gaat tandenknarsen en die op minimusicals lijken. Het was de manier van de game-ontwikkelaar om de sfeer neer te zetten van een nieuwe set kaarten waarmee de game gespeeld wordt. De community moest in het begin even wennen, maar al snel werden de liedjes iets waar je als Hearthstone-speler  iedere vier maanden naar uitkeek.

Reddit komt in actie

De teleurstelling was eind februari dan ook groot to bleek dat bij de onthulling van de nieuwe Hearthstone-uitbreiding, Journey to Un’Goro, een trailer verscheen zonder liedje. We moesten het simpelweg doen met een geanimeerd verhaal en Ben Brode en Jason Chayes van het ontwikkelteam die zitten rondom een kampvuur een paar nieuwe kaarten onthullen.

Reddit-gebruiker Shadowthiefo besluit nog dezelfde dag om iin de digitale pen te klimmen. Hij wil een petitie opzetten om alsnog een liedje te eisen van Blizzard en zijn verzoek krijgt veel bijval. Binnen korte tijd verzamelt hij 5000 upvotes en de community laat duidelijk van zich horen.

Reddit speelt een centrale rol in eSports-communities van verschillende games en zo ook die van Hearthstone. Wil je volgen wat er in de community speelt, dan is dit een van de online plekken die je niet mag overslaan. Of je nu strategieën wil bespreken, grappige video’s willen zien of van internetdrama houdt. Dit weet Ben Brode, game director van Hearthstone, ook. En zo nu en dan mengt hij zich in discussies op het platform.

Ben Brode stookt het vuurtje op

Het is een dag later dat Ben Brode met een tweet nog meer aandacht op het dan al populaire Reddit-draadje vestigt:

Het wordt duidelijk dat het verzoek niet onopgemerkt is gebleven. Een normale game director zou er om lachen en verder gaan waarmee hij bezig was, maar niet Ben Brode. Hij heeft zich de afgelopen jaren erg populair gemaakt vanwege zijn bulderende lach, gevoel voor humor en bij hem thuis opgenomen video’s waarin hij designkeuzes uitlegt. Hij is onderdeel geworden van de Hearthstone-community.

Onder zijn tweet wordt Brode aangemoedigd om een lied te schrijven. Om iets te doen met de oproep en het er niet bij te laten zitten. Er zijn zelfs mensen die aanbieden hem te helpen om een nummer te maken. Vervolgens blijft het twee dagen stil.

Een rappende Ben Brode

De video is de belichaming van hoe hecht de band tussen een ontwikkelaar van een eSports-game en haar community kan zijn Op 1 maart verschijnt de bovenstaande video van een rappende Ben Brode. Hij gaat de uitdaging van de Hearthstone-community met volle overgave aan en Reddit explodeert. Binnen de kortste keren is de video het populairste draadje ooit op het Hearthstone-gedeelte. En geloof het of niet, op het moment van schrijven is Brode’s rap vaker bekeken dan de trailer van de nieuwe uitbreiding.

De video is de belichaming van hoe hecht de band tussen een ontwikkelaar van een eSports-game en haar community kan zijn. Een uitstekend voorbeeld voor wie voor zijn marketingpresentatie over authenticiteit en echt het gesprek aangaan met je klant nog een voorbeeld zoekt. Veel beter dan dit wordt het in mijn ogen niet. Ben Brode stelt zich kwetsbaar op en dat wordt meer dan gewaardeerd. Op de vraag van uit de recente Postbus 51-campagne, “Voor wie doe je het eigenlijk?”, is Brode’s antwoord: de community.

Brode in de remix

Het kon natuurlijk niet uitblijven dat er door de community remixes van de rap worden gemaakt. Mensen ontdekken bijvoorbeeld dat wanneer je de rapvideo anderhalf keer zo snel afspeelt, het stukken beter klinkt. De uithaal van Brode waarin hij roept “Journey to Un’Goro” is een meme die we waarschijnlijk nog veel terug gaan horen en staat in het cultureel geheugen van de community gegrift.

De rap en remixes worden pas echt interessant wanneer ze met andere nummers gemixt worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze met Wiz Khalifa’s Black and Yellow.

Of deze andere Brode rap remix.

In de nabije toekomst kan de rap nog genoeg materiaal bieden voor de Hearthstone-community om zich creatief uit te leven en het resultaat te delen op Reddit. Het leidt in ieder geval de aandacht een beetje af van de kritiek van de laatste tijd, terwijl we wachten op de nieuwe uitbreiding: Journey to Un’Goro.

Op 28 februari heeft Blizzard gelukkig ook een patch uitgebracht waarbij twee zeer dominante kaarten zijn verzwakt. Dit is de game ten goede gekomen en heeft daarmee naast de rap video een belangrijk gedeelte van de kritiek uit de community weggenomen.