We maken steeds meer gebruik van slimme apparaten in huis. Van slimme speakers en lampen, tot koelkasten en thermostaten. Maar toch blijken een hoop mensen sceptisch te zijn wat betreft hun privacy. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 48 procent van de Nederlanders bang is dat slimme apparaten in huis inbreuk kunnen maken op hun privacy.
Dat blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl, dat werd gedaan onder 1.035 Nederlanders.
Slimme apparaten
Ondanks de angst die veel mensen blijken te hebben wat betreft hun privacy, denkt een op de vijf respondenten alsnog dat zij binnen vijf jaar volledig zijn overgestapt op het gebruik van slimme apparaten.
Interessant is dat vooral dertigers zich zorgen maken om hun privacy (56 procent). Zestigplussers lijken hier ten opzichte van de jongere doelgroep minder bij stil te staan: daarbij maakt 40 procent zich zorgen. Anna Braun van VPNdiensten.nl reageert: “Met slimme apparaten kun je heel eenvoudig op afstand een deel van je huishouden regelen. Dat is natuurlijk hartstikke handig, maar er zitten ook risico’s aan verbonden die voor veel mensen niet duidelijk zijn. Zeker met de toename van hacks en spyware, kan ik me voorstellen dat mensen bang zijn dat zij via hun ultramoderne speaker of koelkast worden afgeluisterd.”
Liever niet
De zorgen om hun privacy zijn er niet voor niets. Zo’n veertig procent van de Nederlanders is op de hoogte van de privacyrisico’s en dat is waarschijnlijk ook een van de belangrijkste redenen dat een kwart van hen liever geen slimme apparaten in huis heeft. Braun: “Dat mensen goed op de hoogte zijn van de risico’s en toch bang zijn, is best logisch. Als Nederlanders slimme apparaten buiten de EU kopen en de EU-regels daar dus niet voor gelden, of wanneer zij apparaten niet regelmatig updaten, ontstaan er daadwerkelijk risico’s. Kennis van het product en correct gebruik beperken die risico’s aanzienlijk.”
Het updaten van de apparaten is dan ook een van de belangrijkste dingen die Braun kan meegeven. “Noodzakelijke software-updates verbeteren de privacybescherming constant.”