Helft van alle Apple gebruikers heeft al geupgrade naar iOS 8

Bijna de helft van alle iPhones, iPads en iPod Touches draait inmiddels al op iOS 8. Dat maakte Apple gisteren zelf bekend. De nieuwe versie van Apple’s operating systeem werd vorige week donderdag gelanceerd. Het is opmerkelijk dat binnen amper een week al 46% van alle gebruikers geupgrade is. Ter vergelijking: De laatste versie van Android, 4.4 KitKat, is momenteel door nog geen 20% van de gebruikers geinstalleerd, terwijl het mobiele OS al bijna een jaar geleden gelanceerd is.

Voor Apple begrippen zijn de cijfers desondanks wat aan de lage kant. Dat komt volgens Apple met name omdat er voor de update ruim 1,6GB aan vrije ruimte op je toestel nodig is, en dat hebben veel gebruikers niet (meer). Veel gebruikers wachten echter ook met een update nu bekend is geworden dat er als gevolg van de installatie van iOS 8 bugs kunnen ontstaan, of je batterij ineens veel sneller leeg is.

Uit de grafieken van Apple blijkt dat iOS 7 op dit moment dus nog eventjes de meest gebruikte iOS versie is. Slechts 5% van alle toestellen heeft een oudere iOS versie dan dat. Voor de introductie van iOS 8 draaide zo’n 92% van alle mobiele Apple devices op iOS 7.

Voor developers blijkt de iOS 8 update ditmaal grote gevolgen te hebben: Niet alleen maken veel apps hun diensten geschikt voor het in iOS 8 gelanceerde HomeKit en HealthKit, veel apps moesten twee weken geleden ook hals over kop worden aangepast toen Apple de veel grotere iPhone 6 en iPhone 6 Plus aankondigde. Als gevolg van alle app updates zijn er lange wachttijden ontstaan bij het goedkeuren van nieuwe of geupdate apps door Apple. Normaal wordt 90% van alle updates binnen 5 werkdagen afgehandeld, nu ligt dat percentage op 74%.

Schermafbeelding 2014-09-24 om 09.43.54

Gelukkig worden de eerste Nederlandse iPhone 6 toestellen pas eind deze week verkocht, waardoor de meeste updates hopelijk toch nog op tijd op de nieuwe devices verschijnen.