De ontwikkelingen op het gebied van technologie gaan snel en er zijn zelfs al een aantal mensen die systemen in hun eigen lichaam hebben geplaatst. Het meest recente voorbeeld is de man die een OV-chipkaart in zijn hand liet zetten. Tegelijkertijd komen ook hackers steeds verder. Wat als zij op een gegeven moment je gedachten kunnen controleren, of op zijn minst een kijkje in je brein kunnen nemen dankzij malware? Daar maken onderzoekers zich zorgen over.
Het scenario lijkt uit een sci-fi-film te komen, maar het is dichterbij dan je denkt. Op dit moment maken wetenschappers steeds meer doorbraken in het implementeren en besturen van een interface voor breincomputers. Het gaat zelfs zo snel dat een aantal onderzoekers vinden dat we ons brein moeten gaan beschermen, zodat de signalen die het verstuurt niet tegen ons gebruikt kunnen worden.
De technologie is er al
Eén van die wetenschappers is Howard Chizeck van het University of Washington Biorobotics Lab. Hij zegt tegen Motherboard: “Er is eigenlijk vrij weinig tijd. Als we hier niet snel iets mee doen, is het te laat.” Bovendien kunnen we de hersenen van anderen eigenlijk al besturen. Doctoren gebruiken het in een medische setting, game developers gebruiken het om de game preciezer de kunnen besturen zonder controllers en het Amerikaanse leger experimenteert zelfs met de technologie.
Om een brein – en daarmee een lichaamsdeel of zelfs een geheel lichaam – te besturen, moet je contact krijgen met de hersensignalen. Dit doe je bijvoorbeeld met EEG. Vervolgens wil je ze manipuleren om een actie uit te voeren. Het probleem is echter dat we nog niet hebben uitgevonden hoe we computers toegang geven tot de exacte hersengolven die we nodig hebben, en de rest te blokkeren.
Niet alleen hackers
Maar mocht dit inderdaad de toekomst zijn – en die kans lijkt vrij reëel – dan moeten we ons niet alleen zorgen maken over hackers. Chizeck vertelt: “De politie of overheid kan het misbruiken. Als je bewijs toont dat je de oppositie steunt of ergens in vermengt bent geraakt, kan het als legaal worden neergezet. Dit is een soort leugendetector op afstand, een gedachtendetector.”
Wetenschappers werken op dit moment aan het probleem. Een tijdelijke oplossing is het verbieden, maar hackers staan er nu niet echt om bekend dat ze zich aan de wet houden. De University of Washington overweegt echter een permanente oplossing, namelijk de ‘BCI Anonymizer’. Dit is een tool dat het team vergelijkt met een app voor je smartphone. Het zou gelimiteerde informatie krijgen om te werken, maar zou niet in staat zijn om bij het besturingssysteem te komen. De bedoeling is dat het een filter wordt waar hersengolven doorheen moeten, terwijl anderen geblokkeerd worden. In feite een soort firewall voor je brein dus.
Op dit moment wordt er nog met de tool getest, stelt Chizeck. Hiermee wordt er gekeken of de BCI Anonimyzer daadwerkelijk zou kunnen werken en hoeveel het zou kunnen filteren. Nadeel is dat we nog niet precies weten wanneer we een oplossing als deze nodig gaan hebben. Dit zou nog decennia weg kunnen zijn, maar ook slechts tien jaar.