‘Het duurt nog tot 2065 tot zelfrijdende auto’s in de meerderheid zijn op de weg’

Heb jij je hart al op een volledig zelfrijdende auto gezet? Dan ben ik bang dat je nog even moet wachten. Het kan namelijk nog tientallen jaren duren voor die auto’s er echt zijn. Sterker nog: het kan dat er pas rond 2065 meer autonome voertuigen dan gewone voertuigen op onze wegen rijden. Dat stellen de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en brancheorganisatie RAI Vereniging op basis van diverse onderzoeken.

Er is ontzettend veel tijd voor de ontwikkeling van volledig autonoom rijden nodig. Dit is met name vanwege de complexiteit en de onvoorspelbaarheid van menselijk gedrag. De auto’s moeten er immers mee omgaan dat jij bijvoorbeeld door rood loopt, of je hand niet uitsteekt als je afslaat op de fiets.

Fases

De introductie van de auto’s vindt volgens de verwachting van de onderzoekers dan ook in fases plaats. Daarbij is de derde fase, waarbij je in een deels zelfstandig voertuig rijdt, het meest complex. In die fase moet je ook nog zelf op de weg letten en ingrijpen bij noodsituaties.

Probleem is dat je daar andere rijvaardigheden voor nodig hebt dan nu het geval is. En die vaardigheden hebben we nog niet, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.