Het geluid van de vervuilde stad

Zoals vaker gezegd: je kunt data op allerlei manieren benaderen. Klassiek voorbeeld blijft CDDB of meer recent de speelse data visualisatie van bekende Hollywood-klassiekers. De Amerikanen Aaron Rueben en Gabriel Isaacman denken ook met een prachtige twist: zij namen de gegevens van recente luchtmetingen in diverse steden en vervormde de uitkomst naar geluidsgolven. Het effect? Het geluid van de vervuilde stad!

In dit artikel op het weblog van The Atlantic leggen de heren uit hoe zij te werk zijn gegaan: “We created sounds from air samples (atmospheric particulate matter collected on filters) by first using gas chromatography to separate the thousands of compounds in the air and then using mass spectrometry, which gives us a unique “spectrum” for chemicals based on their structure, to identify the compounds and assign them tones.

En dat levert dus het onderstaande op: een geluidsopname van de meest (lucht)vervuilde stad in de Verenigde Staten volgens de lokale longstichting: Bakersfield, California. Wat we horen is een mix van natuurlijke gassen (de “bubbeltjes”),  “polycyclic aromatic hydrocarbonaten” – herkenbaar als het hoge “tjielp”-geluidje en het gebrom van zware, verzadigde hydrocarbonaten, waarbij de laaste twee vrij komen bij het verbranden van fossiele brandstoffen en gelinkt worden aan een keur van heftige ziektes.

Meer informatie op de site van The Atlantic.