Het is Dierendag! Deze experts leren je meer over jouw hond of kat

Dierendag, hond, kat

Het is weer 4 oktober, wat betekent dat het Dierendag is! Niet alleen is vandaag een goed moment om je huisdier wat extra aandacht, liefde en misschien wat lekkers te geven, maar het is ook de ideale dag om meer over je hond of kat te weten te komen. Want wat betekent die ene miauw nu eigenlijk? En hoe voorkom je dat je hond als een gek zit te blaffen naar iedereen die langskomt? Deze experts vertellen het je.

Katten: Kitten Lady en Jackson Galaxy

Iedereen die een kat heeft of ooit heeft gehad, weet dat het fantastische huisdieren zijn. Maar ze kunnen ook behoorlijk mysterieus en soms wat vervelend zijn. Want waarom plast je kat opeens naast de kattenbak? Waarom mauwt hij of zij zoveel? Waarom bijt hij of zij me opeens tijdens het aaien? Het zijn allemaal vragen waar Jackson Galaxy, oftewel de Cat Daddy, je mee kan helpen.

Jackson Galaxy is een Amerikaanse muzikant die jarenlang in het asiel heeft gewerkt en daar alles over katten te weten kwam. In de afgelopen 25 jaar werkte hij als kattengedragstherapeut (ja, dit bestaat echt). Daarbij helpt hij mensen en katten met hun problemen, onder meer in de TV-show My Cat From Hell en in diverse boeken. Op YouTube beantwoordt hij vragen van kijkers en geeft hij algemene informatie over katten, in de hoop dat iedereen meer uit zijn relatie met een kat kan halen.

Gelukkig hebben de meeste katten een geweldige jeugd, samen met hun broertjes en zusjes en hun moeder. Maar helaas zijn er ook katten – zoals de op Twitter bekende Rambo van Jan-Luuk – die het al op jonge leeftijd zonder hun moeder moeten doen. Dus hoe pak je dat aan?

De Kitten Lady – Hannah Shaw – vertelt daar meer over. Deze Amerikaanse vrouw redt jonge kittens en helpt hen gezond groot te worden, zodat ze geadopteerd kunnen worden. Op YouTube geeft ze inkijkjes in haar leven met al die kleintjes die afhankelijk van haar zijn, maar geeft ze ook informatie en tips over hoe je met deze kittens om moet gaan. Schattigheid alom dus!

Nadeel van de eerste twee experts is natuurlijk wel dat ze uit de Verenigde Staten komen en dus geen informatie in het Nederlands delen. Maar ook in Nederland zijn er gedragstherapeuten, speciaal voor katten. En ook zij delen online informatie. Bijvoorbeeld via de Praktijk voor Kattengedrag, waar allerlei informatie te vinden is over het gedrag van je kat. En mocht je er echt niet uitkomen, dan kun je expert Liesbeth Puts ook inschakelen voor een consult aan huis.

Honden: Victoria Stilwell en Cesar Milan

Ook honden kunnen soms merkwaardig of vervelend gedrag vertonen. Natuurlijk kun je met zo’n hond naar puppytraining, waar je al veel vervelend gedrag kunt afleren en gewenst gedrag kunt aanleren. Maar soms blijf je met vragen zitten, dus dan is het fijn dat er wat experts zijn die op YouTube hun inzichten delen.

Meest bekend is waarschijnlijk Cesar Milan, die al jaren televisie maakt over hondengedrag. Inmiddels heeft hij ruim 25 jaar aan ervaring met hondengedragstherapie en die deelt hij dus ook op YouTube. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je hond aan de riem trekt? En hoe laat je een gefixeerde hond op iets anders focussen? Dat zijn vragen die Milan beantwoordt.

Natuurlijk zijn er naast Cesar Milan nog andere experts op het gebied van honden, zoals de Britse Victoria Stilwell. Stilwell is al sinds de jaren ’90 een trainer en heeft mensen in 60 landen geholpen met hun honden.

Ook zij heeft haar eigen TV-serie: It’s Me or the Dog. Daarin deelt zij tal van informatie over honden en hun soms vervelende gedrag. Clips uit haar show verschijnen op YouTube, samen met video’s waarin ze vragen van kijkers over hun eigen honden beantwoordt. Daarnaast heeft ze allerlei boeken over het trainen van honden.

Foto: Shutterstock.com