RSI is een ontzettende vervelende aandoening: je polsen, schouders, armen en andere lichaamsdelen kunnen er pijn van gaan doen of gaan tintelen. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om het te voorkomen. En de Internationale RSI-dag is natuurlijk het ideale moment om eens te kijken hoe goed jij bezig bent om RSI te voorkomen.
Om eerst maar eens een misverstand de wereld uit te helpen: RSI is meer dan alleen een muisarm. RSI staat voor Repetitive Strain Injury en is een verzamelnaam voor alle klachten die ontstaan doordat je dezelfde bewegingen herhaaldelijk en constant uitvoert. Je kunt dus ook RSI-klachten krijgen van berichtjes tikken in WhatsApp of naar video’s kijken op je tablet. Sterker nog: je kunt zelfs RSI krijgen van het lezen van boeken, mocht je dit in een slechte houding doen.
Kom in beweging
Dat RSI nu veel voorkomt, weten we al. En we weten ook waardoor dat komt: we zitten veel te veel met zijn allen. Nou is het niet erg om veel te zitten – voor je werk heb je tegenwoordig vaak zelfs niet echt een keuze meer – maar het is wel goed om regelmatig van die zitplek af te komen, zo adviseert de RSI Vereniging. Ga dus regelmatig even lopen, bijvoorbeeld om met collega’s te praten, koffie of thee te halen, de huisdieren een knuffel te geven, plantjes water te geven of om even naar de wc te gaan. Als je dit soort pauzes regelmatig neemt – zeg: eens per half uur – voorkom je heel veel klachten.
Wat ook goed kan werken is om een zit-sta bureau te nemen. Op die manier kun je regelmatig je houding afwisselen en voorkom je dat je de hele dag zit. Er zijn zelfs mensen die er een treadmill onder zetten, zodat je tijdens het vergaderen of het tikken van mails hele wandelingen af kunt leggen. Lekker muziekje erbij en jij komt de werkdag wel door!
Je werkplek
Ik hoor je bijna denken – já, ik weet dat de werkplek goed ingericht moet zijn. Maar hoe irritant dit herhaaldelijke advies ook is, het is wel echt heel belangrijk als je RSI wil voorkomen. Als je scherm te laag staat, tuur je immers de hele dag naar beneden, en dat ga je voelen in je nek. Belangrijk is dus dat je een goed beeldscherm hebt dat je recht voor je neerzet en de bovenrand op ooghoogte zit, benadrukt de RSI Vereniging. Heb je meerdere beeldschermen? Probeer ze dan zo neer dat je er recht naar kunt kijken als je je stoel ietsje draait. Op die manier voorkom je dat je nek steeds gedraaid is als je naar je andere scherm kijkt.
Verder moeten je knieën iets onder je heupen zijn als je zit en moeten je onderarmen in een hoek van 90 graden kunnen staan met je bovenarmen. En natuurlijk moet je goed rechtop zitten, dus niet in kleermakerszit op je stoel (zoals ondergetekende regelmatig doet) of met je voeten op het bureau.
Je houding
Ja, ook je houding is belangrijk en niet alleen tijdens je werk. Als je klachten wil voorkomen, houd je je hoofd zoveel mogelijk rechtop en buig je niet voorover. Verder ondersteun je je armen en polsen met armleuningen. En vooral: probeer herhalende bewegingen te voorkomen. Zit dus niet de hele dag in dezelfde houding achter je bureau, maar neem die pauzes of ga even net ietsje anders zitten.
En ook voor smartphones en tablets heeft de RSI Vereniging tips: wissel je rechter- en linkerhand regelmatig af, zodat je niet steeds dezelfde hand gebruikt. Verder wordt geadviseerd om meer te swipen dan te typen, want ook dat is beter voor je lijf. Verder wil je je lettertype wat groter instellen.