Het sociale karakter van een ideale boekenplank

Iets meer dan een maand geleden verscheen de eerste druk van het boek “My Ideal Bookshelf” in de winkel. In de hardcover, “geschreven” door Thessaly La Force in samenwerking met vormgever Jane Mount, zien we een grafische weergave van de boekenplanken van bekende auteurs, acteurs en zangers. Maar wat als we nu eens met ons “data-oog” naar het boek kijken?

Malcom Gladwell, James Franco, Judd Apatow, Tony Hawk en Dave Eggers zijn een greep uit de namen die voor het boek van La Force hun favoriete titels op de boekenplank hebben gezet. Nadat Mount er een grafische weergave van maakte, ging La Force partner aan de slag met een wat meer data-centrische inslag.

In het plaatje hieronder zien we een zogenaamd netwerk diagram, waarbij elke cirkel (node) een persoon uit het boek voorstelt. De verbindingslijnen tussen de nodes geven aan welke personen de zelfde titels op hun plank hebben staan. Zoals je ziet is het een drukke bedoening in het midden, terwijl het aan de zijkanten een stuk rustig is. Dat is met name te danken aan de open deuren die op elke boekenplank te vinden zijn.

Het is misschien niet de meest uitgebreide visualisatie, maar het blijft leuk om met zo’n frisse blik naar boeken te kijken!