Het is vrijwel zeker: Amerika trekt de netneutraliteit terug

De FCC gaat op 14 december stemmen over het voortbestaan van de Amerikaanse netneutraliteit. Dat meldt Reuters. Het is vrijwel zeker dat de regels dan worden teruggetrokken.

In de commissie die gaat stemmen over de netneutraliteit zitten drie Republikeinse en twee Democratische commissarissen. Daardoor is het terugtrekken van de regels vrijwel zeker. Volgens die regels moeten providers alle data hetzelfde behandelen. Ze mogen bijvoorbeeld geen extra geld vragen voor het streamen via YouTube of Netflix of het gebruik van WhatsApp.

FCC-voorzitter Ajit Pai stelt dat het afschaffen van de regels ervoor zorgt dat Amerikanen weer met hun portemonnee kunnen gaan stemmen. “We moeten simpelweg regels opstellen die het mogelijk maken voor bedrijven in allerlei sectoren om te concurreren”, aldus Pai. Voor de Amerikaanse staten die het niet eens zijn met het terugtrekken van de regels is er nog een probleem. Volgens de voorzitter mogen zij namelijk niet alsnog zelf netneutraliteit in hun staat invoeren.

Veel grote techbedrijven zijn het niet eens met het terugtrekken van de regels. Onder meer Netflix, Apple, Twitter, Facebook en Google pleitten eerder dit jaar om de regels te behouden.

Nederlandse netneutraliteit

Mocht Amerika zijn regels inderdaad terugtrekken, dan heeft dat voor ons geen gevolgen. In Europa gelden de Europese regels voor netneutraliteit en er zijn geen plannen om die af te schaffen.

In Nederland bestaan de regels sinds 2012, waarmee wij het tweede land ter wereld waren dat die regels vastlegde. In Europa waren we de eerste. Vorig jaar voerde de Europese Unie een EU-brede wet in voor netneutraliteit.