Het Yosemite National Park in de VS verbiedt het gebruik van drones om overlast

In het Yosemite National Park, een nationaal park in het oosten van de Amerikaanse staat Californië, mogen geen drones meer worden gebruikt. Parkwachters klaagden al langer over het gebruik van de onbemande vliegtuigjes die met hun lawaai de natuur zouden verstoren, daar komt nu een einde aan.

De drones worden regelmatig gebruikt om bergbeklimmers van bovenaf te filmen, of beelden te schieten van de prachtige natuur in het park dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst is opgenomen.

Naast lawaai zijn de vliegtuigjes ook nog eens gevaarlijk voor bezoekers van het park stellen de parkwachters, ook zou hun “wilderniservaring” worden verstoord. Ook zouden de drones verwarring en afleiding veroorzaken voor reddingswerker.

Afgelopen vrijdag werd het nieuws via een verklaring bekend gemaakt. Hierin wordt beroep op een bestaande regel gedaan waarin staat dat het verboden is om:

Delivering or retrieving a person or object by parachute, helicopter, or other airborne means, except in emergencies involving public safety or serious property loss, or pursuant to the terms and conditions of a permit.

Volgens het tijdschrift Forbes is het echter nog de vraag of deze regel ook voor drones geldt. Er staat namelijk dat het verboden is om personen of objecten te vervoeren, terwijl drones juist onbemand zijn en niets vervoeren.