De Nederlandse Google Assistent is er! Dit kun je er allemaal mee

Google-Assistent

Google liet eerder dit jaar al weten dat zijn spraakassistent dit jaar in het Nederlands beschikbaar zou worden. Nu is het eindelijk zo ver: vanaf vandaag wordt de Google Assistent uitgerold naar Android en iOS. Diverse bedrijven hebben ook al een integratie gemaakt met het systeem.

De Assistent is op te roepen door op Android de Home-knop ingedrukt te houden. Ook kun je “Oké Google” zeggen, waarna de spraakassistent direct naar je luistert. Via het systeem kun je informatie opvragen, berichten versturen, muziek afspelen en het nieuws beluisteren. Eerder was de spraakassistent al in het Engels beschikbaar.

Volgens Google zelf spreekt de Assistent niet alleen Nederlands, maar ook aangepast aan Nederland zelf. “De functionaliteit en persoonlijkheid zijn aangepast aan ons land – de Assistent zingt Nederlandstalige liedjes, volgt het Nederlandse voetbal en begrijpt dat het weer heel belangrijk is voor ons”, aldus het bedrijf.

Google-Assistent

Integraties

Natuurlijk hebben bedrijven ook direct een integratie met de spraakassistent gemaakt. PostNL laat je bijvoorbeeld vragen wanneer je pakketje aankomt. Ook kun je vragen waar je een pakket kunt versturen.

De NOS geeft je op ieder moment van de dag het nieuws als je daarom vraagt. Daarvoor zeg je “Oké Google, vraag NOS om nieuws.” Het nieuws kun je ook horen via 538 Nieuws, ANP, Blendle, BNR Nieuwsradio, NU.nl, RTL Nieuws, Omroep Brabant en Omroep Gelderland. De nieuwsbulletin zou over een paar dagen beschikbaar moeten zijn.

De MediaMarkt en Bol.com geven je ook informatie via de spraakassistent. Bol.com laat je cadeau-inspiratie opdoen, de MediaMarkt kan je de beste deal van de dag geven. Het product is daarna ook direct te bestellen. Bij Albert Heijn kun je bovendien om recepten vragen. En Buienradar vertelt je of het gaat regenen.

Andere bedrijven die een integratie hebben met de Assistent zijn bijvoorbeeld Centraal Beheer, Eneco, Essent, ING, Jumbo, KLM, KRO-NCRV, MediaMarkt, NOS, NPO, Qmusic, Rabobank, Rituals, Transavia en Unilever. De acties kun je vaak aanroepen door “Praat met” te zeggen.

Google-Assistent

Uitrol

De Google Assistent wordt vanaf vandaag uitgerold. De komende dagen wordt de spraakassistent geleidelijk naar Android-toestellen met Android 6.0 of hoger uitgerold. Daarvoor moet je telefoon wel in het Nederlands zijn ingesteld.

Ook voor iOS-gebruikers met versie 10 of hoger wordt de spraakassistent in de komende dagen beschikbaar. De app kun je dan downloaden in de App Store.