Historicus: ‘Mensen veranderen binnen 200 jaar in cyborgs’

Het lijkt erop dat we binnen 200 jaar veranderen in cyborgs, waarbij computers en smartphones worden geïntegreerd in ons lichaam. Dat is althans wat Yuval Noah Harari beweert. Hij is historicus aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en voorziet de grootste evolutie die de mens ooit heeft doorgemaakt.

Harari stelt dat mensen altijd ontevreden blijven, waardoor we altijd op zoek zijn naar manieren om onszelf te verbeteren. Ook als we daarbij technologie nodig hebben. “We gaan de komende 200 jaar grote veranderingen doormaken”, aldus de historicus tegenover The Telegraph. “Dat kan op twee manieren: met biologische manipulatie of door de creatie van cyborgs, die deels menselijk en deels techniek zijn. Dat zal ervoor zorgen dat die mensen net zoveel van ons verschillen als wij van de chimpansees.”

De onderzoeker waarschuwt wel dat de cyborg-technologie waarschijnlijk alleen is weggelegd voor de rijkste mensen, waardoor het gat tussen arm en rijk een stuk groter zal worden. Arme mensen zouden bijvoorbeeld nog steeds doorgaan, terwijl de rijken het eeuwige leven kunnen kopen. Mocht je meer willen lezen over de vooruitblik van Harari, dan kan dat in zijn boek, Sapiens: een kleine geschiedenis van de Mensheid.