Hitachi komt met robotassistent die net zo snel loopt als wij mensen

Hitachi EMIEW3

Een robot als assistent. Het is niet alleen het scenario uit science fiction-films, maar mede dankzij de robot Pepper inmiddels ook werkelijkheid. Er worden allerlei experimenten mee gedaan, bijvoorbeeld in een telefoonwinkel in Japan. Maar Pepper krijgt concurrentie: het Japanse Hitachi komt met de EMIEW3.

De robot is ontwikkeld om mensen de weg te wijzen en in het bijzonder toeristen. Hij kan namelijk continu wisselen tussen verschillende talen en herkent of mensen op zoek zijn naar hulp om die zelf te benaderen. Via een bijbehorende clouddienst weet hij als het goed is allerlei situaties mensen te helpen.

De EMIEW3 kan zelfstandig rondlopen met een snelheid van 6 km/u, vergelijkbaar met het looptempo van mensen. Erg praktisch, want concurrent Pepper staat er om bekend te traag te zijn om mensen bij te houden. Een groot verschil is echter dat Pepper persoonlijker is en meer een eigen karakter ontwikkelt. Hitachi heeft bij de EMIEW3 geen moeite gedaan om hem wat menselijker te maken. Daarnaast ontbreekt een scherm om informatie op te tonen.

Het duurt nog twee jaar voordat de robot van Hitachi op de markt komt. In de tussentijd blijven bedrijven waarschijnlijk volop experimenteren met andere robots. Zo komt Hilton met Connie die als conciërge in hotels moet functioneren. Schiphol testte dit jaar met Spencer die mensen de weg wijst.