Hoe aantrekkelijk ben jij? Tinder houdt aantrekkelijkheidsscore bij

Elke keer als je iemand wegswipet op de datingapp Tinder, verander je iemand zijn aantrekkelijkheidsscore. Dat maakte het team achter de datingapp bekend tegenover Fast Company, die recentelijk een uitgebreid profiel over het bedrijf publiceerde.

Dat elke Tinder-gebruiker gerangschikt wordt op aantrekkelijkheid is geen verrassing, veel datingwebsites/apps gebruiken zulke methoden om betere suggesties te kunnen doen. Intern wordt er over een zogenaamde ‘Elo-score’ gesproken, refererend aan het rangschikkingmechanisme dat gebruikt wordt om schakers te rangschikken.

Sean Rad, CEO van Tinder, zegt echter dat je het niet moet zien als een aantrekkelijkheidsscore. Volgens hem is het meer een score die rekening houdt in hoeverre gebruikers naar een andere gebruiker “verlangen.”

Zo wordt de score niet enkel gebaseerd op je foto’s of op hoeveel mensen je ‘leuk vinden’, maar zijn er volgens de CEO heel veel factoren die meewegen in het vaststellen van de score. “Het is niet simpelweg hoeveel mensen je naar rechts swipen. Het is erg ingewikkeld. Het kostten ons twee en halve maand om het algoritme te bouwen vanwege alle factoren die meewegen.”

Dit soort ratingsystemen komen steeds meer voor: bedrijven als Lyft, Uber en Airbnb maken allemaal gebruik van een systeem waarbij consumenten feedback geeft op de verhuurder of chauffeur. Maar waar die systemen erg zichtbaar is, is het systeem van Tinder en veel andere datingapps verborgen. Er is namelijk geen reden voor Tinder om het openbaar te maken.

Trouwens: als je uitgeput bent van al het swipen op Tinder kun je altijd nog gebruikmaken van een robot ontwikkeld door een studente. Die robot maakt op basis van je zweterige handen de keuze om iemand links of rechts te swipen.

Tinder