Hoe lang gaat Game of Thrones nog duren?

Zondagavond was in de VS de laatste aflevering van Game of Thrones seizoen 4 te bekijken, veel Nederlandse fans bekeken de seizoensfinale gisteravond. Net als ieder jaar werd de kijker achter gelaten met een aantal totaal onverwachte plot twists, en de wetenschap dat men voor een vervolg op de serie opnieuw een jaar moet wachten.

Geen wonder dat veel fans – waaronder ikzelf – daags na de laatste aflevering serieus beginnen na te denken over het lezen van de originele boeken door bedenker George R.R. Martin. Maar biedt dat soelaas? Ook de boekenserie is namelijk nog lang niet voltooid.

George R.R. Martin schreef zijn eerste boek, getiteld ‘Game of Thrones’ al in 1996, en lanceerde sindsdien nog 4 opvolgers van de originele serie. Naast de 5 nu verschenen boeken is het de bedoeling dat er nog 2 delen bij komen: The Winds of Winter en A Dream of Spring. Martin’s laatste boek in de serie, deel 5 getiteld ‘A Dance with Dragons‘ dateert alweer van juli 2011 en beslaat zo’n 400,000 woorden (ca. 1000 pagina’s).

Tussen elk deel zit dus steeds een flinke vertraging, alleen de eerste drie boeken verschenen met tussenpozen van 2 jaar, en deze waren een stuk minder omvangrijk dan latere delen in de serie. Daarna had Martin respectievelijk 5 en 6 jaar nodig om delen 4 ‘A Feast for Crows‘ en 5 ‘A Dance with Dragons‘ te voltooien:

hickey-grrm-table-1

Wereldwijd speculeren fans daarom over de release datum van Martin’s nieuwe boek, deel 6 in de serie: The Winds of Winter. Als Martin opnieuw 5 jaar de tijd nodig heeft om ‘TWOW‘ te voltooien, zal dat pas ergens in 2016 worden. Maar er is druk vanuit HBO, die met de TV serie inmiddels al bij boek 4 en 5 is beland, en nu kans loopt om de originele schrijver te gaan inhalen.

Alhoewel de TV makers nu nog ruim een jaar de tijd hebben om het vijfde seizoen van Game of Thrones te produceren, werden volgens de boeklezers in de aflevering van gisteravond al duidelijke plotlijnen gelegd naar situaties uit boek 4 en 5. In het huidige tempo zou Martin’s zevende boek pas op zijn vroegst in 2021 verschijnen, en zo lang gaan de TV producenten hun serie waarschijnlijk niet rekken. Eerder kondigde HBO al aan te streven naar 9 seizoenen Game of Thrones.

tyrionopenchat

Vandaag wijdt ook weblog Fivethirtyeight zich aan een voorspelling voor wat betreft de oplevering van Martin’s zesde boek, op dit moment de belangrijkste schakel in het ontrafelen van het Game of Thrones mysterie. Een belangrijke bron binnen de ‘Martinology’ – de theorie die zich bezighoudt met het ontcijferen van Martin’s mysterie’s – is het weblog van de auteur, waarop fans elke dag naar clues zoeken omtrent een nieuwe boekrelease.

Ook journalist Walt Hickey dook in het LiveJournal van Martin, om te bepalen of zijn random updates over American Football, zijn liefdadigheidswerk en algehele emoties een graadmeter zijn voor de snelheid waarmee de schrijver op dit moment aan zijn nieuwe boek werkt. Ook elimineerde hij de momenten dat de 65-jarige auteur aan een aflevering van de TV serie werkt (hij schrijft er elk seizoen één), of aan zijn serie novelles en andere schrijfprojecten.

Op basis van zijn ‘gevoel’, dat Martin op zijn blog ook wekelijks logt, maakte een Hickey eerst een voorzichtige inschatting van de voortgang van Martin. Het feit dat Martin vaak ‘excited’ en ‘busy’ is, is wat hem betreft een goed teken. Zeker omdat deze data niet correleren met bijvoorbeeld de football uitslagen van zijn twee favoriete teams. Natuurlijk staat Martin tijdens de looptijd van de TV serie veel in de belangstelling, wat eveneens kan duiden op drukke tijden, of extra enthousiasme.

hicker-grrm-table-2

Volgens de geruchten wordt ‘TWOW‘ een 1500 bladzijden tellend boek, de dikste uit de serie tot nu toe. In oktober 2012 vertelde Martin aan een journalist dat hij op dat moment ca. 400 pagina’s voltooid had. Op basis van de releases van zijn eerdere boeken valt te bepalen hoeveel woorden Martin ongeveer per dag schrijft. Dat wisselde nogal per boek, zo schreef hij ‘A Clash of Kings‘ en ‘A sword of storms‘, boeken waarbij hij direct een duidelijk verhaal voor ogen had, met een riante 392 en 673 woorden per dag.

Over ‘A Game of Thrones‘, ‘A Feast for Crows‘ en zijn laatste boek ‘A Dance with Dragons‘, deed hij helaas stukken langer: slechts 145, 158 en 201 woorden per dag. Volgens Hickey is er een minieme correlatie tussen het aantal woorden dat Martin per dag schrijft, en de prestaties van zijn favoriete football club. Wie bijgelovig is, kan de publicatiedatum van Martin’s nieuwste boek dus misschien nog wat naar voren trekken door af en toe een kaarsje aan te steken voor de New York Jets.

enhanced-buzz-wide-13849-1402960518-45

Op basis van alle gegevens komt Hickey tot onderstaande voorspelling, voor wat betreft de release van ‘TWOW’. Het zesde boek in de GoT serie had er intussen al lang kunnen zijn, maar de kans is ook aanwezig dat we in het ergste geval nog tot 2018 moeten wachten. Dat Martin zijn humeur volgens zijn weblog in opperbeste staat is, is volgens Hickey een goed teken, en misschien nog de meest veelzeggende uitkomst van zijn kleinschalige onderzoek naar de stats achter schrijver George R.R. Martin.

hickey-grrm-table-3

Door een begin te maken aan de boeken lees je je jezelf in elk geval wel de komende zomer door. Delen 4 en 5 zijn (grotendeels) nog niet verwerkt in de TV serie, dus voorlopig kun je ook als beginnende GoT lezer nog een heel eind vooruit als je nu al wilt weten hoe het verhaal verder gaat. But brace yourself, want op het zesde en zevende deel in de boekenserie moet je mogelijk nog heel wat langer wachten dan het vervolg op TV.