Wat is nou precies dat scheerschuim dat scheidsrechters gebruiken op het WK voetbal?

Gefascineerd zijn we in Nederland al sinds de aanvang van dit WK door het busje ‘scheerschuim’ dat alle scheidsrechters ineens op zak hebben tijdens een wedstrijd. De scheids mag het goedje gebruiken om af te tekenen waar een vrije trap precies genomen dient te worden, en waar de muur zich mag opstellen. Dat leidt soms tot mooie beelden, zoals afgelopen vrijdag met onze eigen Bruno Martins Indi.

Voor Zuid-Amerikaanse kijkers is het niets nieuws, daar wordt de spuitbus al jarenlang gebruikt om gesjoemel rondom het nemen van een vrije trap te voorkomen. Maar wat ís het nou precies voor materiaal dat de scheidsrechters op het veld spuiten, en wat seconden na het nemen van de trap alweer verdwenen is?

0915fairplayspray-001

Nee, het is dus geen echt scheerschuim, maar een zogenaamde ‘Vanishing Spray’ genaamd 9.15 Fair Play, waarbij ‘9.15’ refereert naar de afstand in meters dat een muur van de vrije trap af moet staan. De spray werd uitgevonden door een Argentijnse journalist genaamd Pablo Silva. Als amateur voetballer verloor hij op een dag een belangrijke wedstrijd, omdat de muur van de tegenstander net even te dichtbij kwam staan toen de scheids niet oplette. ‘Dat kan eerlijker’, aldus Silva.

Zijn vanishing spray is een mix van water, butaan en een oppervlakte-actieve stof, dat door de druk in een spuitbus als een soort wit schuim naar buiten komt. In minder dan een minuut is de spray weer verdwenen. Het idee om hulplijnen op het veld te gebruiken tijdens een voetbalwedstrijd stamt al uit de jaren 80, maar het duurde dus nog tot 2014 voor het voor het eerst tijdens een WK gebruikt mocht worden. Mooie binnenloper voor Silva, die gelijk wereldwijde PR scoort met zijn 9.15 Fair Play.