Hoeveel is er waar van waarbeurde films? Information is Beautiful laat het je zien

Hollywood zit vol met films die “gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen”. De grote vraag is echter: hoeveel van die film is er echt gebeurd? Mensen die dit echt graag willen weten – zoals ondergetekende – zullen tijdens het kijken van de film het internet afstruinen op zoek naar feitjes. De website Information is Beautiful maakt dat nu gemakkelijker.

Op de website staan diverse films die op een waargebeurd verhaal gebaseerd zouden zijn. Daarbij staat in een grafiek aangegeven hoeveel van die film nu eigenlijk écht waargebeurd is. En daarbij wordt niet naar de film in zijn algemeenheid gekeken, maar naar iedere individuele scène. Blauw is waargebeurd, roze is niet waargebeurd.

Information is Beautiful

De vergelijking tussen de film en de werkelijkheid wordt niet zomaar gemaakt. Mocht je je afvragen waar alle informatie vandaan komt, dan kun je dat eenvoudig zien. De website heeft namelijk een document beschikbaar gesteld met daarin de feiten van de films en waar de informatie vandaan komt. Zo kun je zelf ook nog fact checken, mocht je dat willen.

Dus wat is er waar?

De website toont wat interessant resultaten. Zo blijken hitfilms als The Wolf of Wall Street, Spotlight en The King’s Speech niet geheel waar te zijn. De film met de meeste onwaarheden in de lijst (41,4 procent is waar) is The Imitation Game, over de computerwetenschapper Alan Turing.

Opvallend genoeg is er ook een film die helemaal lijkt te kloppen: Selma. Die film gaat over de protestmars tussen Selma en Montgomery in 1965, om op te komen voor het stemrecht. Die mars werd geleid door onder meer Martin Luther King Jr., John Lewis en James Bevel.

Kijken we naar films die over tech en tech-bedrijven gaan, dan zien we dat delen van de verhalen in de films niet geheel kloppen. Van The Social Network (over Facebook) is 76,1 procent waar en van The Imitation Game klopt dus nog veel minder.

Mocht je nu nieuwsgierig zijn naar hoeveel er waar is van jouw favoriete film, dan kun je dat op de website van Information is Beautiful checken.