Hond of kat gechipt? Dan kunnen je gegevens op straat liggen

datalek gechipte huisdieren

Het chippen van honden is verplicht, maar ook katten krijgen steeds vaker een microchip. Handig als je huisdier is weggelopen, maar niet altijd even veilig. Uit onderzoek van de NOS blijkt namelijk dat zeker drie databases met daarin de gegevens van huisdieren en hun baasjes niet beveiligd waren. Daardoor waren je gegevens in te zien door kwaadwillenden.

De databases bevatten informatie over de baasjes van huisdieren, zodat bijvoorbeeld de dierenambulance het dier kan teruggeven als deze gevonden is. De databases van de NDG, de Backhome Club en een derde die de NOS niet wil noemen bleken echter slecht beveiligd. De laatste heeft het probleem nog niet opgelost.

Daardoor konden kwaadwillenden op grote schaal informatie downloaden uit de databases. Vervelend, want daardoor kun je bijvoorbeeld bestookt worden met reclame. Maar als je een duur huisdier hebt kan een kwaadwillende daar ook achter komen en hem mogelijk meenemen. De databases bevatten namelijk ook verschillende katten van een duur ras.

Backhome Club

De database van de NDG bevat vrij weinig informatie over de eigenaar van een huisdier. Het gaat om een telefoonnummer en woonplaats. De andere twee bevatten echter veel meer informatie. Daarin staan ook namen van eigenaren, hun adres en e-mailadres.

De databases geven bovendien veel informatie over het huisdier. Zo staat er welk geslacht het dier heeft, welk ras het is en komt er vaak zelfs een foto bij.

Maatregelen

De Backhome Club heeft maatregelen genomen, meldt Virbac, het bedrijf achter de database. Het bedrijf stelt echter “nog nooit klachten” te hebben gekregen. De NDG werd in januari al op het beveiligingsprobleem gewezen, maar ondernam toen geen actie. Leen den Otter, voorzitter van de NDG, zegt dat nu wel te doen. “Maar het is dat u er om vraagt, anders hadden we het niet gedaan.”

Wil je nu informatie opvragen over huisdieren en hun eigenaren bij de drie databases, dan moet je een code invullen. Daarmee bewijs je dat je geen robot bent en wordt het moeilijker om op grote schaal informatie op te vragen.

Nina Lodder en Hester de Vries, twee privacy-advocaten, stellen dat de bedrijven waarschijnlijk ook een melding moeten maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het zou namelijk gaan om een datalek.