Honda wil in 2025 perfecte zelfrijdende auto

De Japanse autofabrikant Honda heeft de plannen voor een zelfrijdende auto van het bedrijf uit de doeken gedaan. Als doelstelling heeft het bedrijf om in 2025 auto’s te produceren die geen chauffeur meer nodig hebben.

In een statement zegt het bedrijf dat het vanaf 2020 het zelfrijdende systeem in voertuigen zal introduceren, maar dan wel van level 3. Dat systeem rijdt nog niet volledig autonoom, maar Honda geeft zich vervolgens vijf jaar om dat level 4 te bereiken, waarbij dat wél het geval is. Net als veel andere autofabrikanten rekent Honda daarvoor op een mix van camera’s, een LiDAR-laserssteem en radarsensoren.

“We streven ernaar om onze klanten te laten vertrouwen op voertuigen die ze weghouden gevaarlijke situaties en situaties die mensen rond het voertuig zich onveilig laten voelen”, zegt CEO Takahiro Hachigo.

Honda heeft minder haast

Daarmee lijkt het bedrijf minder haast te hebben dan de concurrent. Directe concurrent Nissan wil bijvoorbeeld al in 2020 een volledig autonome auto op de markt hebben. Dan moeten auto’s van de fabrikant dienen als zelfrijdende taxi’s op de Olympische Spelen van Tokyo.

Als het op elektrische rijden aankomt besloot Honda ook pas laat om mee te gaan in de trend die nu gaande is. Daarvoor richtte de autofabrikant zich vooral op aandrijvingen met waterstof. Die techniek is nu alleen nog te duur voor massaproductie. In 2030 wil het bedrijf dat tweederde van de verkochte Honda’s elektrisch, hybride of een brandstofcelauto is.