Het Amerikaanse leger traint voor oorlog in de ruimte

Ergens ver weg in de Rocky Mountains traint de Verenigde Staten twee elite eenheden bij gevechten in de ruimte — ook voor dreiging vanuit de ruimte.

De 26e en 527e Space Agressor Squadrons (SAS) hebben als taak om ons, of in ieder geval de VS, te verdedigen in de ruimte. Daarvoor ontwikkelen de eenheden strategieën die onze belangen in de lucht kunnen bewaken. Daarbij wordt gekeken naar dreiging vanaf aarde, maar ook van buitenaardse aanvallers.

Beide eenheden spelen nu de bay guy in de trainingen, waarbij wordt gekeken naar dreigingen van buitenaf. Ze zetten simulaties op die de Amerikaanse troepen beter moeten doen handelen mocht het ooit écht zover komen.

Alles loopt via de ruimte

Dat de Amerikanen zich hier op voorbereiden is niet zo vreemd, want een steeds groter deel van ons leven wordt daar vandaan bestuurt. Tijdens de Koude Oorlog dreigde het zelfs uit de hand te lopen toen er een aantal satellieten uitvielen. Daarom trainen de Amerikanen nu op cyberoorlogen en het blokkeren van satellieten. Zo weet het Amerikaanse leger hoe het moet handelen zonder hulp van GPS of andere communicatie die via de ruimte loopt  iets waar we nu compleet van afhankelijk zijn, zeker in onbewoonde gebieden.

“We bestuderen de bedreigingen in de ruimte, die vanuit de ruimte of de aarde komt. Als we die niet direct na kunnen bootsen met hardware, dan proberen we via software een oplossing te vinden”, zegt kapitein Christopher Barnes tegen Seeker.

We kunnen niet zonder

Het Office of Space Commerce deed in 2008 al een onderzoek met als titel ‘A Day Without Space: Economic and National Security Ramifications’. Daarin stelt het bureau: “Als je denkt dat het moeilijk is om je werk gedaan te krijgen als je internetverbinding op kantoor uitvalt, moet je eens voorstellen hoe dat is zonder telefoon, tv, radio, pinautomaat, creditcards, of zelfs stroom.” Kortom: wat we daar nu doen is belangrijk, en we kunnen nauwelijks (of helemaal niet) zonder.

Het klinkt nu vergezocht, maar we naderen een tijdperk waarin het beveiligen van onze belangen buiten de dampkring steeds belangrijker wordt. Want mocht China besluiten om eens wat satellieten uit de lucht te schieten is het écht zinvol om daar plannen voor paraat te hebben.