Hoofd design bij Apple Jony Ive ontwerpt ring van alleen maar diamant

Jony-Ive-diamenten-ring

De meeste diamanten ringen bestaan uit een metaal, zoals goud of zilver, met een diamant bovenop. Maar Jony Ive, het hoofd van design bij Apple, doet het anders. Die maakte samen met Marc Newson namelijk een diamanten ring van alleen maar diamant, meldt 9to5mac.

Volgens veilinghuis Sotheby’s is de ring exclusief gemaakt voor de (RED) veiling, waarbij geld wordt opgehaald om HIV en AIDS in acht Afrikaanse landen te elimineren. Ive en industrieel ontwerper Newson die de veilig vijf jaar gelden mochten samenstellen ontwierpen de ring er nu voor.

De twee mannen hebben interesse in het transformeren van rauwe materialen in waardevolle objecten. De ring van Ive en Newson is dan ook uniek en bevat helemaal geen metaal. De ring wordt gemaakt door materialen te verwijderen, in plaats van extra materialen toe te voegen.

Ring maken

Een volledig diamanten ring maken is echter niet eenvoudig. Het ontwerp komt uit een diamanten blok dat gefacetteerd wordt met duizenden facetten, waarbij sommigen slechts een paar honderd micrometers klein is. De binnenste ring wordt uitgesneden met een water jet met een laser. De uiteindelijke ring krijgt 2.000 tot 3.000 facetten, wat nog nooit gebeurd is op een enkel stuk.

De steen bovenop wordt gemaakt door Diamond Foundry, een producent van diamanten die geen CO2 uitstoot. De ring wordt op maat gemaakt voor de koper en wordt naar verwachting voor 150.000 tot 250.000 dollar verkocht. De veiling vindt op 5 december plaats in Miami.