Microsoft heeft grote plannen om zijn virtuele assistent terug te laten komen in allerlei apparaten. Het techbedrijf gaat de directe concurrentie aan met Amazon en Google en probeert deals te sluiten met elektronicabedrijven die apparaten, zoals slimme speakers gaan maken, met daarin Cortana als assistent. In december lekte al uit dat Harman Kardon een soort Amazon Echo maakt met Cortana, wat eerder deze week ook officieel werd bevestigd. Maar ook met Intel en HP is een deal gemaakt voor de ontwikkeling van Cortana-apparaten.
Tijdens de keynote van Microsoft Build maakt Microsoft deze samenwerking bekend. Het is echter nog onduidelijk om wat voor apparaten het gaat en wanneer deze op de markt moeten komen. Daarnaast is het natuurlijk de vraag of het een exclusieve deal is of dat HP en Intel bijvoorbeeld ook apparaten met Amazon Alexa mogen gaan maken.
Amazon Alexa
camera met slimme assistent die je mode-advies geeft en een slimme speaker met een display bij. Daarnaast bouwen allerlei fabrikanten de assistent al in in hun apparaten. LG maakte bijvoorbeeld al een koelkast met Alexa en Lenovo kwam met een slimme speaker.
Op dit moment loopt Amazon nog flink wat stappen voor op Microsoft. Het heeft al een tijd een reeks eigen slimme speakers onder de naam Amazon Echo. Daar komen eenGoogle heeft het onlangs ook mogelijk gemaakt om de Google Assistent in te bouwen in apparaten. Dat is op dit moment officieel enkel voor hobbyisten, maar het kan bijna niet anders dan dat Google op dit moment praat met electronicafabrikanten om dezelfde soort deals te sluiten als Microsoft en Amazon deden.
Meer nieuws over Cortana
Tijdens de keynote van Microsoft Build maakte Microsoft trouwens bekend dat er op dit moment 140 miljoen mensen zijn die maandelijks gebruik maken van Cortana. De slimme assistent zit op dit moment enkel ingebouwd in Windows 10 en is daarnaast te gebruiken via een app op Android en iOS.
Nederlands spreekt Cortana nog niet. Tijdens Microsoft Build maakte het bedrijf ook geen nieuwe talen bekend die de virtuele assistent gaat ondersteunen.
Wel maakte Microsoft bekend dat het voor ontwikkelaars mogelijk wordt om Cortana-functionaliteiten te bouwen op basis van het Microsoft Bot Framework. Deze dienst werd vorig jaar tijdens ditzelfde evenement geïntroduceerd en maakt het voor ontwikkelaars makkelijker om chatbots te bouwen die ook direct gebruikt kunnen worden op allerlei platformen.
Onder meer Slack, Telegram en Skype werden al ondersteund. Nu komt daar dus Cortana bij om te kunnen praten met een chatbot. Hierdoor wordt het voor ontwikkelaars makkelijk om diensten te gaan ontwikkelen voor Cortana. Ook Skype for Business en Bing gaan het Microsoft Bot Framework ondersteunen.