Huawei heeft een eigen besturingssysteem gelanceerd: HarmonyOS. Het besturingssysteem zit ook al verwerkt in een eerste apparaat, namelijk een slimme TV genaamd Honor Vision.
HarmonyOS moet slimme apparaten als smartwatches, slimme tv’s, slimme schermen, slimme speakers en systemen in auto’s met elkaar gaan verbinden. Huawei wil op die manier een geïntegreerd en gedeeld ecosysteem voor al zijn apparaten tot stand brengen.
Op die manier hoopt het bedrijf dat het een veilige en betrouwbare omgeving kan maken, en gebruikers een geïntegreerde en intelligente ervaring kan bieden als je meerdere apparaten gebruikt. Het systeem heeft bijvoorbeeld een speciale techniek om de beveiliging te verbeteren en de gegevensoverdracht sneller te maken. HarmonyOS past zich verder automatisch aan aan verschillende layouts en interacties op je scherm.
In de komende drie jaar moet HarmonyOS verder geoptimaliseerd worden en toegepast worden op een breed scala aan slimme apparaten. Het besturingssysteem is bovendien open source beschikbaar gemaakt, wat betekent dat ook anderen hieraan kunnen werken.
Honor Vision
Huawei heeft daarnaast de eerste apparaten aangekondigd die HarmonyOS al bevatten. Het gaat om twee slimme tv’s die deze week in China op de markt moeten komen, schrijft The Verge. De tv’s heten Honor Vision en Honor Vision Pro.
De televisies komen met een octa core-processor en hebben een 55 inch 4K-scherm. Dat scherm kan ook als smart hub gebruikt worden, om andere apparaten in huis aan te sturen. De schermen kunnen verder informatie over het weer aangeven en bestuurd worden met een smartphone.
De Honor Vision Pro krijgt ook een aan te passen pop-up camera en zes microfoons voor videobellen. Daarnaast heeft deze televisie zes 10W-speakers, tegenover de vier van de Honor Vision. De televisies gaan respectievelijk 3.799 yuan (480 euro) en 4.799 yuan (606 euro) kosten.
Reactie op VS
Het besturingssysteem van Huawei is een reactie op de VS. Daar kwam Huawei in mei op een zwarte lijst terecht, waarop het geen handel meer kon drijven met Amerikaanse bedrijven. Google trok toen de Android-licentie van de fabrikant in.
Huawei zei al snel dat het aan een eigen besturingssysteem werkte, en dit zelfs al twee jaar deed. Het besturingssysteem is echter wel vooral bedoeld voor de Chinese markt. Later komt het mogelijk nog naar Europa.