Hulpwebsite voor jongeren PratenOnline gehackt en afgeperst

smartphone gehackt, hacken

Op de website PratenOnline kunnen jongeren met professionals over hun psychische problemen praten. Maar hun privacy loopt nu flink gevaar. Cybercriminelen hebben de website namelijk gehackt en dreigen nu de gegevens van gebruikers te publiceren, tenzij er losgeld wordt betaald. Dat bevestigt de website tegenover RTL Nieuws.

PratenOnline richt zich op jongeren tussen de 12 en 23 jaar die last hebben van angst- en depressieve klachten. De jongeren kunnen op de website anoniem praten over hun problemen met professionele hulpverleners. De organisatie stelt dat de gesprekken niet gestolen zijn. De gesprekken zouden in een database staan die niet gehackt is.

De Volkskrant heeft echter een ander verhaal. Een tipgever meldde aan de krant dat ruim 14.000 profielen en 16.631 persoonlijke chats van de websites gestolen zijn door de hackers. De tipgever stuurde drie van de chats mee als bewijs, maar de krant kon de authenticiteit niet vaststellen.

De website zelf stelt dat alleen e-mailadressen en telefoonnummers van jongeren gestolen zijn. De criminelen zouden die gegevens naar de website gestuurd hebben. Er lopen echter nog onderzoeken om te zien wat er precies gestolen is. Ook werkt de site samen met de politie om de hackers op te sporen.

Onderzoeken

Hoe de hackers precies wisten binnen te komen, is onbekend. De organisatie achter PratenOnline heeft de site tijdelijk offline gehaald. Ook deden zij aangifte bij de politie en is er een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De betrokken gebruikers zijn op de hoogte gesteld van de hack.

Foto: Shutterstock.com