Met hyperinflatie kampend Venezuela komt met cryptocurrency: Petro

Venezuela komt met zijn eigen cryptocurrency: de Petro. Dat heeft de Venezolaanse president Nicolás Maduro gisteren met veel bombast bekendgemaakt, schrijft Reuters. De munt gaat zijn waarde ontlenen op basis van de olie-, gas-, goud- en diamantenreserves. Over technische details of over hoe het land de nieuwe cryptomunt gaat uitbrengen, werd niets bekendgemaakt.

Venezuela kampt momenteel met een hyperinflatie. Er is een groot tekort aan de echte munt, de bolívar, die bovendien weinig waard is. De Petro moet het land volgens Maduro helpen om financieel onafhankelijk te worden en financiële sancties te boven te komen. Die werden eerder dit jaar opgelegd door de Verenigde Staten.

Oppositieleiders bespotten de aankondiging van de Petro, schrijft Reuters. De cryptomunt zou eerst door het Congres goedgekeurd moeten worden. Andere leiders zeggen dat het de vraag is of de Petro er daadwerkelijk komt, nu het land in rep en roer is.

In theorie kan Venezuela houders van staatsobligaties en buitenlandse schuldeisers betalen in Petro. Daarmee moet er minder druk op de schulden van het land komen. Toch denken de oppositieleiders dat het plan weinig kans van slagen heeft.