Fastned naar de rechter: ‘Shell wordt bevoordeeld met snellaadstations’

Fastned, dat langs de snelweg oplaadpunten voor elektrische auto’s bouwt, stapt naar de rechter. Dat zegt de CEO van het bedrijf tegen de NOS. Fastned vindt dat concurrent Shell bevooroordeeld wordt bij het aanleggen van zijn eigen netwerk van laadpunten.

Fastned heeft in Nederland nu iets meer dan zestig snellaadpunten in gebruik. Olieconcern Shell stapte dit jaar in de markt van ’tanken voor elektrische auto’s’. Bij de bekendmaking van het nieuws in het voorjaar zei Fastned Shell nog niet als bedreiging te zien.

Toch gaat het niet helemaal eerlijk, vindt Fastned. Het bedrijf meent dat Shell elektriciteit gaat verkopen op een vergunning voor het verkopen van brandstof. Shell zegt dat zijn vergunning het bedrijf ook in staat stelt om elektriciteit als brandstof te verkopen.

Een ander punt is het openen van winkels bij de laadstations. Fastned wil, net als Shell, dat klanten in een shop even snel iets kunnen kopen. Toch krijgt Fastned daar van Rijkswaterstaat geen vergunning voor. De rechter oordeelde deze zomer in het gelijk van Fastned, maar Rijkswaterstaat gaat in beroep.

Foto: Roos Korthals Altes (voor Fastned)