Inception in het echt: Nederlandse startup ontwikkelt hoofdband die je helpt slapen én dromen

Tijdens je slaap komen je wildste fantasieën uit in je dromen. De Kilimanjaro beklimmen met je vrienden, vliegen door de Grand Canyon, of praten met dinosaurussen, het kan allemaal terwijl je droomt. Om dit heerlijke gevoel op te wekken, heeft een Nederlandse start-up de iBand+ ontworpen, een hoofdband die je helpt om te dromen en om beter slapen.

De iBand+ is uitgerust met sensoren die je hersenactiviteit kunnen meten. Wanneer je in een rem-slaap (heel diepe slaap) belandt, droom je bijna altijd en is je hersenactiviteit anders dan normaal.

Je kent het gevoel wel: beseffen dat je aan het dromen bent, maar niet wakker worden. Dat is exact wat de iBand+ doet wanneer je in een rem-slaap beland. Het geeft je prikkels via ingebouwde LED-lichtjes die je bewust maken dat je aan het dromen bent. Zodra je je hiervan bewust bent, zal je zelf je dromen kunnen creëren zonder wakker te worden, beloven de makers.

iBand+ Hardware

Betere nachtrust

Om in deze droom-fase te komen moet je wel eerst diep slapen. Hiervoor speelt de iBand+ kalmerende muziek af die op basis van de data van je hersenactiviteit wordt aangepast aan je slaappatroon. Daarbij kan je ook elke ochtend, of na elk dutje jouw slaappatroon en slaapstatistieken bekijken op de iBand+ app.

Omdat de iBand+ jouw hersenactiviteit zo nauwgezet volgt, weet hij ook wanneer het ideale moment is om wakker te worden. Zo wordt je gewekt door de hoofdband met gesimuleerd natuurlijk licht en geluid om je dag fris te kunnen starten.

De iBand+ is momenteel enkel te verkrijgen via pre-order op Kickstarter. De Nederlandse start-up heeft bijna hun streefdoel van 50.000 euro bereikt, wat nodig is om het product op de markt te brengen. Daarna kunnen we ook pas testen of hij echt werkt. Durf je de gok te nemen, dan kun je het project nu al steunen van 139 euro en daarmee een iBand+ in handen krijgen.