iBeacons: Apple sluit de deur voor NFC definitief en omarmt Bluetooth

Soms zijn het de dingen die niet hardop gezegd worden die op de lange termijn het meest significant blijken te zijn. Zoals de introductie van iBeacons in iOS 7 die we op 18 september allemaal mogen verwelkomen. Onbesproken in beide keynotes (zowel in juni als gisteren) maakt Apple duidelijk: “NFC? No F***ing Chance“.

Voor wie het nog niet helemaal door had, werd het deze week tijdens de IFA nog maar eens duidelijk. In Berlijn zagen we het ene naar het andere “smart” of “connected” device lanceren dat gebruik maakt van een Bluetooth-verbinding. Bluetooth? Jazeker!

Met de opkomst van korte communicatie tech zoals NFC leek het verbinden via Bluetooth zijn langste tijd te hebben gehad. Maar niets bleek minder waar, want na de toevoeging van de LE (Low Energy) variant aan de Bluetooth-standaard in 2010 begon de verbindingstechnologie aan een nieuwe opleving.

De introductie van iBeacons is Apple’s twist op de technologie. Hoewel het een eigen naam krijgt, is iBeacons niets meer dan een laag voor programmeurs, gebouwd boven op Bluetooth LE. Met iBeacons kunnen programmeurs applicaties bouwen die op korte afstand kunnen communiceren met objecten in je omgeving. Zoals de Estimotes waar we recent nog over schreven, bijvoorbeeld:

Een mogelijk scenario van het gebruik van iBeacons is het versturen van relevante push messages wanneer mensen in de buurt komen van een fysieke locatie. Maar ook het betalen via de verbinden of het indoor navigeren van bezoekers door een museum behoort tot de mogelijkheden.

ibeacon_applications

Hoewel Google de boot lang heeft afgehouden als het gaat om Bluetooth LE en vooral investeerde in NFC-technologie, is het sinds de introductie van Android 4.3 ook om en is Bluetooth 4.0 met LE de standaard op het platform.

Het zorgt er voor dat Bluetooth, in ieder geval in deze fase van de ontwikkelingen, van eminent belang is voor de verbonden wereld, de fusie tussen on- en offline. Wie dat 3 jaar geleden had verkondigt, had een stuk minder handen op elkaar gekregen dan nu het geval is.