Ibis Sleep Art app maakt kunstwerk van je nachtelijk gewoel

Dit weekend werd Numrush uitgenodigd door Ibis om hun nieuwe  Sleep Art app te komen uitproberen. De Sleep Art app is een uitkomst van het experiment dat Ibis vorig jaar uitvoerde in steden als Berlijn en Parijs, waarbij een robot kunst van je slaap gedrag maakte. Een robot per hotel kamer bleek toch wat prijzig en dus kwam er een afgeleide app.

Het idee van de slaapkunst onstond tijdens het vernieuwen van alle bedden bij Ibis wereldwijd. Volgens moedermaatschappij Accor ligt de kern van een prettig hotelverblijf namelijk bij goede nachtrust in een lekker bed.

Voor het testen van de nieuwe bedden werd een robot ontworpen, die uiteindelijk door  het Franse robotica-bedrijf ABB omgeturnd werd tot een art-robot. De uiteindelijke app, ontwikkeld door BETC Digital, is te vergelijken met soortgelijke tools als Sleep Cycle en maakt gebruik van de accelerometer en microfoon van je iPhone om je slaap gedrag te registreren. De algoritmes die de robotarm bestuurde zijn vertaald voor de iPhone en maken nu een persoonlijk kunstwerk op het scherm van je mobieltje!

Tijd om te testen dus! De app vreet aardig wat van je batterij, teveel om een hele avond aan te laten staan zonder deze aan de oplader te hangen. Zodoende plugde ik, in een poging de setup van de avond te testen, mijn telefoon in het stopcontact en wou deze plaatsen op mijn bed.

foto 4

Eerste misser bleek dat de afstand stopcontact-bedrand groter is dan de standaard Iphone 4 oplader kabel! Wetende dat het snoer van de iPhone5 nog korter is merkte ik hier al een misser in het gebruiksgemak.Na een kortbezoek aan de receptie en wat uitleg van de onhandige situatie schoten ze gelukkig binnen van vijf minuten te hulp met een verlengsnoer, maar wetende dat de indeling van Ibis-hotels veelal hetzelfde zijn wereldwijd, is dit wel een pijnlijk puntje van kritiek.

De volgende ochtend werd ik door de wekker van de Sleep Art wakker gemaakt en kon ik het eindresultaat bekijken.

foto 9uur

In de app is terug te kijken op welk moment welke lijnen zijn ontstaan. Zo kun je nakijken op welke momenten je meer of minder rustig hebt geslapen. Als je erg tevreden bent over je persoonlijke kunstwerk kun je deze vervolgens makkelijk delen op Facebook of versturen per email. Een optie om te delen via Twitter zou nog wel extra fijn zijn, maar ontbreekt gek genoeg!

Overigens is de app uiteraard niet beperkt tot gebruik binnen Ibis hotels. Benieuwd of de ervaring in mijn eigen nederige stulpje de komende nachten veel anders is. De komende nachten toch eens kijken wat voor kunstwerk mijn wroeten en woelen kan voortbrengen.

Wellicht geen kunst voor aan de muur, maar de visualisaties van Ibis’ Sleep Art app zijn in ieder geval leuk om te bekijken.