IBM en EarlySense gebruiken big data voor het verbeteren van algehele gezondheid


Onderzoekers van IBM zijn een prototype aan het ontwikkelen voor een big data platform om gepersonaliseerde gezondheids- en welzijnsdiensten aan te kunnen bieden. Het open, standards-based platform verzamelt data van mobiele sensoren, waaronder ademhalingspatronen en stressniveaus, om inzicht te krijgen in onze algehele welzijn.

Nieuwe wereldwijde ontwikkelingen tonen het belang van dit soort wellness-diensten aan, waaronder de vergrijzing van de wereldbevolking en de hiermee overbelaste zorg. Bovendien laat recent onderzoek zien dat de ontwikkeling van dit soort wellness software in 2018 zal hebben gezorgd voor een winst van wel acht miljard dollar in de Verenigde Staten. Er ligt dus een grote markt open voor dit soort producten van IBM.

Het prototype verzamelt data van EarlySense’s Wellness solution, die een contactloze sensor plaats onder elke standaard matras. Tijdens de slaap communiceren de sensoren automatisch en draadloos met verbonden smartphones of tablets om informatie te bieden over het slaappatroon, de hartslag en patronen in de ademhaling.

12814276505_66eecb5bc9

Guy Meger van EarlySense stelt: “Heart and breathing rates, as well as our sleep efficiency, especially when tracked over a period of time, can tell us a great deal about how healthy we are.”

Het IBM platform onderzoekt anonieme data offline om patronen te ontdekken in lokale regio’s. Zo zou een groot aantal mensen dat last heeft van ademhalingsprobleem in een bepaalde regio op luchtvervuiling kunnen wijzen.

Door het gebruik van de analyses van de IBM solution, kunnen organisaties wereldwijd statistische inzicht krijgen in de gezondheidsstatus van hun gemeenschap, waardoor problemen op een grotere schaal kunnen worden aangepakt.