The Forest Project: een virtuele game speciaal voor alzheimerpatiënten


Dat virtual reality erg interessant is voor gamers mag duidelijk zijn, maar dat alzheimerpatiënten er ook baat bij zouden kunnen hebben is misschien minder voor de hand liggend. Toch is niets minder waar, dat blijkt uit de ontwikkeling van een virtuele game genaamd: The Forest Project.

Een team van Alzheimer’s Australia ontwierp een virtuele wereld speciaal voor dementerenden, alzheimerpatiënten en andere mensen die lijden aan cognitieve aandoeningen. Het project gebruikt de game engine ‘Unreal Engine 4’, slimme televisies en Microsoft’s Kinect 2 in een poging een tijdelijke, verzachtende omgeving te creëren voor deze mensen.

Dit virtuele natuurlandschap is speciaal ontworpen om de zintuigen te stimuleren. Het is een rustige, maar interactieve omgeving waarin een zachte wind waait, sneeuw kan vallen en vlinders rond fladderen. Het doel is om patiënten meer te betrekken bij de wereld door deze hyper-realistische omgeving:

The idea of this is not to replace people going outdoors. We encourage people to go outdoors. The whole idea of this notion is about interacting and having some control over their actions.

Het team lanceerde onlangs hun project op de crowdfunding website Pozible, in de hoop een bedrag van 90.000 Australische dollars te verzamelen. Hiermee zou de applicatie verder kunnen worden ontwikkeld, waaronder het complexer en interactiever maken van de virtuele omgeving.