Vandaag is IDAHOBIT: Zo vier je ruim 30 jaar tegen holebi- en transfobie

IDAHOBIT, LGBTQ, regenboogvlag, Coming Out Day

Wereldwijd vieren we ieder jaar op 17 mei IDAHOBIT: de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie. Voor iedereen een goed moment om stil te staan bij het feit dat je hier mag zijn wie je bent, ongeacht je geaardheid, afkomst, religie of geslacht. Maar tegelijkertijd blijkt ook dat er nog best veel te doen is.

IDAHOBIT is in 1990 ontstaan, toen de Wereldgezondheidorganisatie op 17 mei homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst met ziekten haalde. Tot die tijd werd homoseksualiteit namelijk als psychische aandoening gezien, met allerlei vervelende gevolgen. Maar sinds 17 mei 1990 is dat dus niet langer het geval, en daar staan we ieder jaar bij stil.

Dat doen we onder meer met de jaarlijkse Rainbow Index van ILGA-Europe, waarin landen worden beoordeeld op hun LHBTI-rechten. Nederland staat dit jaar op de twaalfde plaats, wat misschien lager is dan je zou denken. Volgens COC Nederland – de belangenorganisatie voor LHBTI’ers in Nederland – heeft dat onder meer te maken met dat er nog weinig maatregelen zijn tegen homogeweld. Zeven op de tien LHBTI’ers krijgen in hun leven met fysiek of verbaal geweld te maken om wie ze zijn, maar er is hier geen hate-crime-wetgeving en geen “robuust plan tegen anti-LHBTI geweld”, aldus de organisatie. “Ook zijn LHBTI-rechten bijvoorbeeld nog niet verankerd in de Grondwet.”

Het COC pleit daarom voor onder meer hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld, gespecialiseerde discriminatierechercheurs bij de politie en meer en betere aandacht op school om geweld te voorkomen. Ook roept COC-voorzitter Astrid Oosenbrug Mark Rutte, Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en anderen die bij de formatie betrokken zijn op om te zorgen dat het volgende kabinet anti-LHBTI-geweld aanpakt.

Zelf stilstaan bij IDAHOBIT

ILGA-Europe-woordvoerder Katrin Hugendubel zegt bovendien dat er sprake is van stilstand in Europa als het gaat om LHBTI-mensenrechten. Dat heeft volgens haar te maken met “polarisatie rond LHBTI-kwesties, het feit dat sommige volksvertegenwoordigers geen voordelen meer zien aan het steunen van LHBTI-gelijkheid en dat regeringen het niet meer als prioriteit zien”. Daarom roept de organisatie landen op om op “dit kruispunt in de geschiedenis” het juiste te doen en op te komen voor LHBTI-mensenrechten.

Maar natuurlijk kunnen we ook zelf stilstaan bij deze bijzondere dag, de geschiedenis en alles wat er nog moet gebeuren rondom LHBTI-mensenrechten. Heel gemakkelijk is bijvoorbeeld om de regenboogvlag of de transgendervlag (of allebei) uit te hangen. Diverse overheidsgebouwen hangen deze vlaggen vandaag uit, om te laten zien dat ze de LHBTI-gemeenschap steunen. En dat kun je zelf natuurlijk ook doen.

Verder kun je organisaties als het COC steunen of doneren aan diverse andere goede doelen, zoals ILGA-Europe of Transgender Europe.

Zien: 7x films en series over homoseksualiteit

Wie meer te weten wil komen over homoseksualiteit, het leven van LHBTI-mensen of de geschiedenis rondom hun rechten, kan natuurlijk ook terecht bij allerlei mooie films en series. Zo verschijnt sinds 10 mei een vierdelige documentaireserie over de historie van de LHBTI-beweging in Nederland: De roze revolutie. Iedere week verschijnt om 20:25 uur op NPO2 een nieuwe aflevering, met vandaag de tweede in de reeks. De serie is daarnaast online (terug) te zien via NPO Plus.

Bij de publieke omroep vinden we verder Andere Tijden, met een onder meer een aflevering over Roze Zaterdag 1982 in Amersfoort. Die dag liep onverwacht uit op rellen, waarbij drie optochten met homo’s, lesbiennes en sympathisanten worden uitgejouwd, bespuugd en bekogeld met uien en eieren. Amateurfilmer en homoactivist Rob de Vries maakte die dag opnames en kijkt nu terug op de gebeurtenissen.

Op Videoland kun je onder meer de film The Danish Girl bekijken. Deze film gaat over Einar Wegener (Eddie Redymayne), de allereerste transgender ter wereld die een geslachtsaanpassende operatie onderging. Een andere interessante kijkoptie bij Videoland is Carol. Deze film speelt zich af in de jaren ’50 en gat over twee vrouwen (Cate Blanchett en Rooney Mara) die verliefd worden.

Natuurlijk heeft ook Netflix een paar mooie opties om te bekijken. Eén daarvan is A Secret Loveeen documentaire over twee vrouwen die jarenlang hun relatie geheim hielden, omdat niemand mocht weten dat ze lesbisch waren. Inmiddels zijn de tijden gelukkig veranderd en kunnen ze hun verhaal doen. Verder vind je op Netflix de documentaire Disclosure, waarin bekende artistieke transgender personen vertellen over de invloed die Hollywood heeft gehad op de transgemeenschap.

Tot slot is er The Boys in the Band, over een groep mannen die in 1968 naar een feestje gaan. Destijds was homoseksualiteit nog iets wat je geheim hield. Maar nadat een gast onverwacht opduikt en er een dronken spel wordt gespeeld, worden de mannen geconfronteerd met een diep verborgen waarheid. Leuk feitje: in deze film spelen alleen acteurs die openlijk homo zijn, zoals Jim Parsons, Zachary Quinto en Matt Bomer.

Beeld: Shutterstock.com