IDC: ‘Wereldwijde verkoop smartphones met 6 procent gedaald’

Samsung AR Emoji Disney, smartphones

De wereldwijde verkoop van smartphones is in het derde kwartaal van dit jaar gedaald met 6 procent. Dat stelt IDC op basis van eigen onderzoek. In totaal werden er 335,2 miljoen telefoons verkocht in het kwartaal. Het is het vierde kwartaal waarin de smartphone-markt een daling zag.

Samsung, de grootste smartphone-fabrikant als het gaat om marktaandeel, zag een daling van 13,4 procent in zijn verkopen in vergelijking met vorig jaar. Het bedrijf was goed voor 20,3 procent van alle verkopen. Het ging om 72,2 miljoen verkochte telefoons.

Top vijf

Ondertussen staat Huawei op de tweede plek voor het tweede kwartaal op rij. Het aantal verkopen daalde iets naar 52 miljoen verkochte toestellen. Het marktaandeel kwam uit op 14,6 procent, tegenover de 15,9 procent een kwartaal eerder. Apple zag juist een lichte stijging in het aantal verkopen, namelijk 0,5 procent. In totaal verkocht het 46,9 miljoen telefoons.

Xiaomi’s marktaandeel steeg naar 9,7 procent, 34,3 miljoen verkochte smartphones. De top vijf wordt afgesloten door OPPO, dat juist een daling zag. Het bedrijf verkocht 29,9 miljoen telefoons, 2,1 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijf heeft nu een marktaandeel van 8,4 procent.

IDC verwacht dat de markt in 2019 weer gaat groeien, maar weet nog niet hoe die groei er precies uit gaat zien.