Iedereen kan thuis eigen groente en fruit verbouwen dankzij handige innovaties

Leven in een grote stad heeft vaak tot gevolg dat je geen beschikking hebt over een tuin. Mocht je toch planten willen laten groeien of je eigen groente kweken, dan moet je creatief worden. Verschillende nieuwe innovaties kunnen je hierbij helpen. Met de SproutsIO en de GrowCubes kan iedereen tuinier worden!

SproutsIO

SproutsIO2

Een van deze innovaties is de SproutsIO. De SproutsIO bestaat uit verschillende losse potjes, waar een groente en kleine fruitplanten  in verbouwd kan worden. Voor deze plantenbakjes is geen aarde nodig en kunnen volgens de makers van MIT tot wel zes keer zo veel groente en fruit opbrengen dan planten die op de normale manier groeien!

In het systeem zitten verschillende sensoren ingebouwd. Deze meten de luchtvochtigheid, de temperatuur en de lichtbehoefte van de verschillende planten. Via een app kun je deze gegevens inzien en wanneer nodig extra water laten toevoegen of meer licht op de planten laten schijnen.

Hoofd van dit project Jennifer Broutin Farah heeft voor via een wedstrijd van Founders.org $100.000 gekregen om deze plantenbakken verder te ontwikkelen.

GrowCubes

GrowCubes

Een ander systeem om zelf gemakkelijk groente en fruit te verbouwen zijn de GrowCubes. Dit zijn grote vierkante bakken, waarin de planten op plateaus rondcirkelen. Doordat de plateaus circuleren, krijgen alle planten in de bak optimaal toegang tot licht en water.

Watertoevoer en de hoeveelheid licht wordt geautomatiseerd. Via een netwerk van sensors kun je alle gegevens inzien en alle informatie downloaden van het internet. GrowCubes heeft ook een netwerk van experts waar je terecht kunt voor al je vragen over tuinieren en de verzorging van planten.

De GrowCubes zijn momenteel halve finalist in de Insert Coin wedstrijd van Engadget.