Staat IJsland op je bucketlist? Na deze 5 tips boek jij die trip meteen

Noorderlicht

De afgelopen jaren werd IJsland steeds maar populairder en we hoeven je waarschijnlijk niet precies uit te leggen waarom. Het land is magisch. Van het noorderlicht tot natuurlijke baden: dit beeldschone land heeft het allemaal. In het noorden van IJsland kun je nog plekken vinden waar het nog rustig is. Stel je voor: zo’n prachtige plek in de sneeuw, helemaal voor jou alleen. Het landschap hier verandert continu en zal je in sommige gevallen wel eens goed kunnen verrassen. Staat dit land op jouw bucketlist? Let dan even op, want de kans is groot dat jij na het lezen van deze vijf tips van Voigt Travel meteen een ticket boekt.

Noorderlicht

Met stipt op nummer één staat natuurlijk het noorderlicht. Want áls je dan naar het noorden van Europa gaat, dan mag je dit magische verschijnsel natuurlijk niet missen. Het zien van de verschillende kleuren die de donkere hemel verlichten is natuurlijk een unieke ervaring. Je kunt nooit helemaal zeker weten of je dit natuurverschijnsel zult zien, maar in het noorden van IJsland maak je wel een hele goede kans.

Uit onderzoek blijkt dat je bij een verblijf van minimaal vijf dagen, maar liefst 90 procent kans hebt om het noorderlicht te zien. De mooiste plekken om dit te spotten, zijn Kálfaströnd en Dimmuborgir. Grillige rotsformaties zorgen voor een onvergetelijk effect.

Noorderlicht

Beeld: Voigt Travel

Vulkanisch landschap

Niet alleen het noorderlicht zorgt is een mooi verschijnsel van Moeder Natuur, ook het vulkanisch landschap is de moeite waard! Denk aan pruttelende poelen, gestolde magma en lava formaties: soms lijkt het wel alsof je op een andere planeet bent. Het vulkanische landschap is overal te zien: van de eeuwenoude krater Hverfjall, de meest gestolde magma- en lava formaaties in Dimmuborgir tot de actieve IJslandse aardkorst in Hverir. Je ontdekt dit landschap het beste tijdens een hike door het adembenemende landschap. Zin in meer avontuur en durf je op zoek te gaan naar licht in de duisternis? Breng dan een bezoek aan de Lofthellir ijsgrot en waan je tussen metershoge natuurlijke ijssculpturen.

IJsland

Beeld: Voigt Travel

Watervallen

Ben je gek op water en alle natuurfenomenen die daarbij horen? Ook dan zit je in het noorden van IJsland goed. Wat dacht je van halfbevroren watervallen? Het witte sneeuwlandschap in combinatie met deze blauwe watervallen geven een schitterend gezicht. Een van de must see’s is de Godafoss. Een sprookjesachtige waterval die uit komt in een groot, helderblauw meer. Verder zijn de Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa, en de Aldeyjarfoss een bezoekje waard.

Watervallen IJsland

Beeld: Voigt Travel

Walvissen

We blijven nog even in het waterthema: want wist je dat je walvissen het hele jaar door kunt spotten in de fjorden van Akureyri en Húsavík? In tegenstelling tot een hoop andere plekken in Europa, waar de grootste bewoners van de oceaan zich alleen tijdens een bepaald seizoen laten zien. Grote kans dat je in Noord IJsland immense bultruggen, tuimelaar dolfijnen, bruinvissen en nog meer andere soorten spot. Of je nou een gigantische staart in de verte ziet, of een walvis een paar meter naast je een sprong maakt: het is een once in a lifetime experience.

walvissen

Beeld: Voigt Travel

Lokale bevolking

Tot slot zijn er natuurlijk nog de locals. Nergens in IJsland kom je zo makkelijk in contact met de locals als in het noorden. De IJslanders zijn, zeker in de winter, altijd in voor een praatje en geven je met alle liefde de leukste tips voor de omgeving. Ze weten een hoop te vertellen over mythes en oude verhalen over het IJslandse landschap.

Het zwemmen in de Mývatn Nature Baths is een eeuwenoude traditie onder IJslanders en er is dan ook geen betere plek om in contact te komen met de locals. Sluit hier de dag af als een echte local met een ijskoud IJslands witbiertje in de hand. De warmtebron is een kleinschalig alternatief voor de populaire Blue Lagoon die in het zuiden van het land ligt.

IJsland

Beeld: Voigt Travel