In 2025 is 60 procent van de auto’s verbonden met het internet

Het Insitute of Electral and Electronic Engineers (IEEE) schat dat in 2025 zestig procent van alle voertuigen verbonden is met het internet. In 2040 rijdt zelfs 75 procent van de auto’s helemaal autonoom. Deze toekomstvisie heeft de IEEE afgelopen vrijdag gepresenteerd in een statement.

Deze visie komt niet uit de lucht gegrepen. Ook nu al zie je dat steeds meer auto’s een bluetooth verbinding hebben of verbinding met een mobiel apparaat kunnen maken. Ook de relatief korte tijd waarin mensen afhankelijk zijn geworden van de mobiele telefoon, draagt bij aan deze verwachtingen van de IEEE. Het zou Alberto Broggi, senior lid van de IEEE, dan ook niets verbazen als de manuele auto geheel verdwijnt van het straatbeeld en alleen nog zichtbaar zijn verzamelingen.

people will actually pay to drive cars manually similar to go carts.

Christoff Stiller, lid van de IEEE en professor aan het Karlsruhe Instituut van Technologie, verwacht dat door deze internetconnectie de veiligheid op de weg zal toenemen. Stiller zegt dat auto’s dichter op elkaar kunnen rijden op hogere snelheid, zonder gevaar, en dat dreigende situaties automatisch ontweken kunnen worden. Het gevaar van menselijke fouten wordt drastisch verminderd.

Hoewel de veiligheid toe kan nemen, is er volgens de IEEE ook een groot risico. Door de toenemende hoeveelheid technologie in de auto, wordt het systeem gevoeliger voor software hacks. Hackers hebben potentieel te mogelijkheid om het geluidssysteem uit te schakelen, het startsysteem te overriden, de remmen te blokkeren of de software te infecteren met verschillende virussen.

Het statement van de IEEE heeft dan ook met name een waarschuwende functie. IEEE stelt dan ook dat er nu al actief gewerkt moet worden aan firewalls. Ondanks de grote voordelen die dit soort technologieën kunnen bieden, is het belangrijk om de risico’s niet te vergeten.