‘In de nabije toekomst bepaalt jouw hartslag het ritme van je muziek’

Tot nu toe zijn fitness trackers zoals de Fitbit en Jawbone nog maar weinig meer geweest dan moderne stappentellers met een groeiend aantal functies om je gezondheid mee te meten. De fitness tracker van de nabije toekomst zou echter veel geavanceerder kunnen zijn; een op data-gebaseerde superslimme afstandsbediening die verbonden is met ieder apparaat in je huis.

Althans, dat gelooft de CEO van Jawbone, Hosain Rahman. In een MIT Technology Review rapport wordt duidelijk dat het bedrijf lange termijn plannen heeft om jouw fitness tracker onderdeel te gaan maken van het Internet of things.

Op dit moment kunnen gebruikers van de Jawbone UP24 hun fitnesstracker bijvoorbeeld al verbinden aan hun slimme lamp, zodat het automatisch het licht aangaat wanneer het apparaat merkt dat je wakker bent geworden. Dit zou echter nog maar het begin zijn als het aan Rahman ligt..

Schermafbeelding 2014-05-19 om 09.54.52

De mogelijkheden zijn eindeloos; uiteindelijk zou de slimme polsband bijvoorbeeld je temperatuur kunnen meten en bepalen of de hoge temperatuur van je huid veroorzaakt wordt door het sporten of door een hittegolf. Ook zou je hartslag invloed kunnen hebben op je slimme muziekspeler, zodat de nummers overeenkomen met jouw stemming, en zou locatiebepaling ervoor kunnen zorgen dat deuren automatisch openen, en elektronische apparaten zich ontgrendelen wanneer je in de buurt bent.

Zullen deze mogelijkheden de slimme fitnessbandjes redden van de tegemoetkomende golf van zogenaamde ‘hearables’ – gezondheid- en fitness sensoren voor in je oor- ? Waarschijnlijk niet. Al deze op data gebaseerde mogelijkheden zouden evengoed – wellicht zelfs beter – functioneren met slimme oordopjes. Voordeel van polsbandjes is echter wel weer dat deze in staat zijn beweging te detecteren, en misschien makkelijker te besturen zijn.

Ongeacht het soort apparaat zien we dat ook wij – mensen – langzaam een onderdeel lijken te worden van het internet of things. Hoewel het (nog) gaat om losse media die bij ons dragen, lijkt de apparatuur steeds meer onderdeel te worden van het menselijk lichaam; wij besturen straks onze slimme apparaten – de techniek wordt onzichtbaar.