InAir verandert je huiskamer in een scène uit Minority Report


Al jaren zitten we op de bank, te wachten tot de makers van content ons via die oude, trouwe televisie ons laten zien wat ze gemaakt hebben. Ons vertellen wat zij ons willen laten weten. Het is een ouderwetse wereld, volgens de makers van de InAir-module. Zij willen je meenemen naar een nieuw niveau, dat van de ‘Augmented Television’.

Het is een hoogdravende introductie van het team, maar wel eentje die er hout snijdt. De ‘second screen’ is nog altijd in opkomst, een duidelijker signaal dat mensen meer impulsen zoeken rondom de content die TV-makers ons bieden kun je volgens mij niet vragen.

De InAir is echter wel een behoorlijk ambitieus project. Het wil namelijk de slimste TV slimmer maken of eigenlijk elke TV van een nieuwe laag voorzien. De eerste demonstraties lijken top: binnen luttele minuten lijkt de woonkamer op een scène uit Minorty Report en zwaai je jezelf door een 3D-bos aan informatie.

Maar dan valt dat kwartje: 3D. De indrukwekkende demonstraties van  InAir zijn vooral gebaseerd op 3D-televisies en laten zien hoe de informatie die de InAir via zijn eigen internetverbinding voor je ophaalt ‘over’ de TV-content wordt gelegd. Dit is mogelijk omdat de InAir feitelijk een tussenstation is tussen je decoder en TV.

Eenmaal uit die 3D-modus, blijkt de 2D-versie nog steeds prettig, maar is de fun er al rap van af. Het tast immers te veel aan van je kijk-ervaring, doordat het de daadwerkelijke weergave op je scherm moet beïnvloeden. Er is een reden waarom mensen dan liever een scherm op schoot hebben liggen.

Nog los van persoonlijke voorkeuren is het sterk de vraag wat de markt voor 3D-televisies het komende jaar gaat doen. Afgelopen januari op de CES werd er eigenlijk geen woord meer gerept over 3D en was vooral die andere cijfer/letter combinatie een ‘hot item’: 4K.

Met nog meer dan een maand te gaan ziet het overigens wel naar uit dat de InAir zijn doelstelling op Kickstarter gaat halen. Het productiebudget van $100.000 kan dan worden ingezet om een eerste uitrol te doen van de ‘augmented tv box’.