Indiase bank doelwit van hackpoging om 1,5 miljoen euro weg te sluizen

De City Union Bank uit India is doelwit geweest van een hackpoging, waarbij criminelen probeerden om omgerekend 1,5 miljoen euro over te maken naar buitenlandse banken. Dat heeft de bank zondag bekendgemaakt in een persbericht.

De hackers probeerden het geld in drie transacties weg te sluizen. Bij één poging werd geprobeerd om omgerekend 400.000 euro naar een bank in Dubai over te maken. Het tweede deel, een bedrag van 300.000 euro, ging naar een bank in Turkije. De derde transactie was bestemd voor een bank in China. Daarbij ging het om omgerekend 800.000 euro.

De transacties naar Dubai werd direct geblokkeerd, waardoor het geld weer terug is bij de Indiase bank. Over de transacties naar Turkije en China schrijft de bank dat het actie onderneemt om het geld terug te halen.

De frauduleuze transacties vonden plaats door een aanval op het transactiesysteem SWIFT. Banken gebruiken dit platform om internationaal geld naar elkaar over te maken. Hoe de hackers precies toegang kregen tot het systeem, is onduidelijk.

Bangladesh

Begin 2016 werd bij een aanval op een bank in Bangladesh 101 miljoen dollar buitgemaakt door een aanval via het SWIFT-systeem. De hackers wilden in totaal 1 miljard (!) dollar euro stelen, maar wisten slechts vijf van de vijfendertig transacties te voltooien.

Daarbij werd in totaal 101 miljoen dollar buitgemaakt, waarvan 20 miljoen terechtkwam in Sri Lanka en 81 miljoen werd herleid naar de Filipijnen.