Indrukwekkend: KRO-NCRV brengt reis vluchtelingen in beeld via virtual reality

Hoe ziet de tocht van een vluchtelingen vanuit Syrië naar Europa eruit? Dankzij een project van de publieke omroep KRO-NCRV kan iedereen dat beleven via virtual reality. Journalisten Liesbeth Staats en Hans-Jaap Melissen maakten namelijk een speciale 360-gradenproductie rond het televisieprogramma ‘In het spoor van de vluchteling’ dat donderdagavond op tv wordt uitgezonden.

In de video’s kijk je rond in een vluchtelingenkamp in Libanon en zie je hoe vluchtelingen die net aankomen op het strand van Lesbos worden belaagd door journalisten. De beelden zijn verder niet gemonteerd of voorzien van een voice-over of interview, waardoor je echt het gevoel krijgt alsof je erbij bent.

In september vertelde Melissen al dat hij bezig was om als eerste Nederlandse journalist 360-gradenreportages te maken in crisisgebieden. Hij vertelde toen zelf heel onder de indruk te zijn van eerdere VR-reportages die hij had gezien, omdat je het verhaal veel intenser beleeft dan bij ‘normale’ video. Daarnaast gaf hij ook aan dat je als journalist een eerlijker beeld kunt geven doordat de kijker veel vrijer om zich heen kan kijken.

Taco Rijssemus, de mediadirecteur van KRO-NCRV denkt dat virtual reality een nieuwe fase van de tv-journalistiek inluidt:

We moeten nog ondervinden wat het precies kan bijdragen, maar ik ben er van overtuigd dat het zijn plaats zal krijgen naast de andere mediavormen. De KRO-NCRV zal het komende jaar meer journalistieke producties met virtual reality maken. Het past in de ambitie van de organisatie om in nieuwe journalistieke ontwikkelingen voorop te lopen.

De 360º-video’s zijn te bekijken op YouTube, maar de beste beleving krijg je met een virtual reality-bril. Hiervoor kun je bijvoorbeeld smartphone in een Google Cardboard met de YouTube-app of Littlestar-app gebruiken.