Cybersecurity adviseur Trump lijkt niet te weten hoe het internet werkt

Rudy Giuliani

Rudy Giuliani is in Amerika een behoorlijk bekend persoon. Hij was de burgemeester van New York, deed mee aan de presidentsverkiezingen (en faalde) en hij is de advocaat van president Donald Trump in het Ruslandonderzoek. Giuliani is ook een informele adviseur van Trump op het gebied van cybersecurity, maar hij lijkt het internet niet helemaal te snappen, meldt New York Magazine.

Giuliani deelde afgelopen vrijdag wat klachten over speciaal aanklager Robert Mueller via Twitter. In die tweet stonden echter diverse typfouten, en er miste een spatie aan het begin van een zin die begon met het woord “in”. De zin daarvoor eindigde met “G-20”, en als resultaat krijg je dus “G-20.in”, een URL.

‘Fout van Twitter’

Nu is dat natuurlijk niet zo erg. Een simpele typfout die toevallig resulteert in een linkje. Maar het internet zou het internet niet zijn als iemand die URL niet had opgekocht en er een website neer had gezet. Op die website staat “Donald J. Trump is een verrader van ons land”, gevolgd door een link naar nieuws over voormalig topman Michael Flynn.

Giuliani maakte de fout echter nog erger, door dinsdagavond te stellen dat de URL in de tweet verscheen door een fout van Twitter. “Iemand probeerde mijn tekst binnen te komen”, aldus de cybersecurity-adviseur. “Hetzelfde woord-punt-geen spatie gebeurde later ook en toen gebeurde dit niet”, aldus Giuliani.

De meeste mensen zullen weten dat link automatisch gegenereerd werd. En dat latere incident waar Giuliani het over heeft? Toen stond er “Helsinki.Either”. .Either is geen geldige domeinnaam, dus wordt het geen URL. Maar .in is dat wel. En bedenk je nu nog eens even dat dit de man is die Trump advies geeft over cybersecurity.

Foto: Shutterstock.com