Inlichtingendiensten VS waarschuwen voor Chinese telefoonmakers Huawei en ZTE

Huawei

De directeuren van zes inlichtingendiensten in de Verenigde Staten waarschuwen voor het gebruik van telefoons van Huawei en ZTE. Dat schrijft CNBC. Onder meer de hoofden van de FBI en van de inlichtingendiensten CIA en NSA vinden dat Amerikaanse burgers de smartphones van de Chinese merken niet zouden moeten gebruiken.

De reden voor het wantrouwen is dat China de telefoons zou gebruiken om Amerika te bespioneren. “We maken ons grote zorgen over de risico’s die bedrijven met verplichtingen aan [de Chinese] overheid meenemen als zij een machtige positie krijgen in onze telecommunicatienetwerken”, zei FBI-directeur Christopher Wray.

Huawei zegt in een reactie tegen CNBC dat het bedrijf geen groter gevaar vormt dan welke ICT-leverancier dan ook. Volgens het bedrijf lijkt het erop dat de Amerikaanse overheden het zakendoen van Huawei op de Amerikaanse markt willen verstoren.

AT&T

In januari werd bekend dat telecomprovider AT&T op het laatste moment een deal met Huawei afblies. De twee bedrijven zouden samen een geavanceerde Chinese smartphone, de Mate 10, in de Verenigde Staten introduceren. Het zou de eerste deal worden tussen de Chinese smartphonemaker en een grote Amerikaanse telecomprovider.

Waarom AT&T de deal afblies, was in eerste instantie niet helemaal duidelijk. Wel was bekend dat de communicatie-autoriteit Federal Communications Comission (FCC) een maand eerder in een brief zijn zorgen had geuit over een mogelijke deal tussen Huawei en een niet nader genoemde telecomprovider. De reden: de vermeende banden tussen Huawei en de Chinese overheid.